Çabahar Limanı’nın birinci aşamasının açılışı Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından yapıldı

  • 03 Aralık 2017
  • 1.420 kez görüntülendi.
Çabahar Limanı’nın birinci aşamasının açılışı Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından yapıldı

İran’ın güney doğusunda Umman Denizi’nin kıyısında yer alan Çabahar’da Şehit Beheşti limanının birinci aşamasının açılışı bugün Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve 27 ülkeden temsilcilerin katıldığı törenle yapıldı. Ruhani, Şehit Beheşti Limanı’nın siyasi ve ekonomik olarak büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çabahar’ın Şehit Beheşti Limanı’nın stratejik konumu ve Kuzey-Güney Koridoru’nu okyanusa bağladığı için siyasi ve ekonomik açıdan oldukça büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruani bugün Çabhar’ın Şehit Beheşti Limanı’nın birinci aşamasının açılış merasiminde gazetecilere yaptığı açıklamada; Şehit Beheşti Limanı’nın Kuzey-Güne Koridoru’nu kısa yoldan okyanusa bağlayan konuma sahip olduğuna temasla, Şehit Beheşti Limanı’nın ekonomik açıdan sahip olduğu öneminin altını çizerek, bu liman üzerinden ürün ve malların kısa sürede ve daha uygun fiyatla, komşu ülkelere ulaştırılabileceğini vurguladı.

Çabahar’ın Şehit Beheşti Limanı’nın kalkınma projesinin birinci aşamasının açılış töreni esnasında gazetecilere konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Bugün İran ile Çabahar için mübarek ve tarihi bir gündür” ifadelerinde bulundu.

Ruhani sözlerine şunları da ekledi: Bugün Çabahar’ın Şehit Beheşti Limanı’nın kalkınma projesinin ilk aşamasının açılışını yapıyoruz. Bu liman, sahip olduğu eşsiz konumuyla kuzey-güney koridorunu daha da kısaltarak, okyanusa bağlanmasını sağlayacaktır. Sözü geçen koridor ilaveten ekonomik bir öneme de sahiptir, zira komşu ülkelerle daha kısa bir zamanda sevkiyat yapılmasına neden olarak, İran’ın doğusu ile kuzeyindeki ülkelerin güneye yani okyanusa bağlanması gibi fırsatları da beraberinde getirecektir.

İran Cumhurbaşkanı konuşmasının bir diğer kısmında ise, “Bu liman, siyasi açıdan da epey önemlidir, çünkü bizi doğu ve kuzey ülkeleri ve ayrıca Avrupa ülkeleriyle bağlayacaktır ve bu konu da siyasi açıdan gayet önemlidir. Bunlara ilave olarak, Şehit Beheşti Limanı Sistan ve Belucistan eyaleti için de büyük bir önem taşıyor, özellikle de İran demiryoluna bağlandığı zaman daha da değerli bir konuma yerleşecektir” diye konuştu.

Çabahar’ın Şehit Beheşti Limanı’nın birinci aşamasının açılışı bugün Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından yapıldı.

Şehit Beheşti Limanı’nın birinci aşamasının kapasitesi 8.5 milyon tondur. Bu önemli projenin inşaatı ve donatılması 1000 milyon dolara mal olmuştur.

Şehit Beheşti Limanı’nın birinci aşaması, mendirek ve dış dayk yapımı, 15.8 milyon metre karelik bir alanın temizlenmesi, 205 hektarlık bir alanın yeniden yapılandırılması, 5 iskele yapımı, konteyner terminallerinin oluşturulması gibi bölümlerden oluşuyor.

Çabahar Limanı, ulaştırma, transit, deniz taşımacılığı için uygun konuma sahiptir ve Orta Asya ülkeleri ve Afganistan’a en ucuz ve uygun transit yolu sayılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.