Dünya’nın Suud Cinayetleri Karşısındaki Sessizliği Yemenli Çocukların Açlık Krizinden Dolayı Tedrici Ölümleri Hızlandırıyor

  • 25 Mayıs 2019
  • 816 kez görüntülendi.
Dünya’nın Suud Cinayetleri Karşısındaki Sessizliği Yemenli Çocukların Açlık Krizinden Dolayı Tedrici Ölümleri Hızlandırıyor

Yemen Sağlık Bakanlığı ülke çapında açlık ve kıtlığın şiddetlenmesinden kaygılarını dile getirerek 5 yaş altı bir milyon 400 bin Yemenli çocuğun yetersiz beslenme ve açlık sorunu ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kuşkusuz her savaşın asıl kurbanları siviller ve özellikle de çocuklardır. Bu durum Suudi Koalisyonunun Yemen karşısında başlattığı savaş için de geçerlidir. Yemenli çocuklar ise farklı şekillerle bu çatışmalardan etkilenmektedirler. Yemen Sağlık bakanlığının bildirdiğine göre Suudi Koalisyonun bu ülkeye dayattığı savaşın başlamasından 50 aylık geçen sürede 3 bin 800 Yemenli çocuk hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır.
Buna rağmen, yaşanan haksız savaştan dolayı Yemenli çocuklar için daha vahim durumlar da ortaya çıkmıştır. Yetersiz beslenme, açlık ve kıtlık, Yemenli çocuklar için dehşet verici ve facia boyutunda bir ortam hazırlamıştır. Aşırı açlıktan dolayı ani ölüm ile hayatını kaybeden Yemenli çocukların sayısı az değildir.
7 yaşındaki Yemenli kız çocuğu Emel Hüseyin, Ekim 2018’in sonlarında Yemen göçmenler kampında aşırı açlıktan dolayı hayatını kaybeden Yemenli çocukların simgesidir. Emel Hüseyin gibi 400 bin Yemenli çocuk ise aşırı açlık tehlikesinden dolayı hayatlarını kaybetme riski ile karşı karşıyadırlar.
Çocukları Kurtarma Vakfı’nın Kasım 2018 raporuna göre 5 yaş altı 85 bin Yemenli çocuk, Arabistan rejimi ittifakının dayattığı savaşta şimdiye kadar  hayatlarını kaybetmişlerdir.
Bu arada 1 milyon 400 bin Yemenli çocuk da, daha düşük seviyede yetersiz beslenme tehlikesi ile karşı karşıyadırlar. Bu yüzden söz konusu çocuklar, çeşitli hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya bulunuyorlar.
Hastalıklara yakalanmak ise, Yemenli çocukların savaşın başlamasından geçen 50 ay süresinde, en önemli ölüm nedenlerinden olmuştur. Çünkü Yemen’in Suudi Arabistan ve ortakları tarafından topyekun bir şekilde kuşatılması ve ilaç yardımlarının ulaştırılmasının engellenmesi ise, ülkenin ilaç krizi yaşamasına sebep olmuştur.
Yemen Sağlık Bakanlığının bildirdiğine göre 30 bini aşkın hasta, Sana havalimanının kapatılmasından dolayı ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.
Yemenli çocukların bu savaştaki çileleri sadece hayatlarını kaybetmek, yaralanmak, açlık çekmek ve hastalığa yakalanmakla kısıtlı değildir. Çocuklar, savaşın ardından çeşitli ruhsal bunalım ve streslerin uzun süreli olumsuz sonuçlarını yaşayacaklardır.
Tüm bunların yanı sıra Yemenli çocuklar anne babalarını ve akrabalarını, aile üyelerini kaybetmek sorunu da yaşıyorlar. Bu olay savaş sonrasında bile olumsuz bir çok sonuç doğurmaya devam edecektir. Evsiz kalmak, avarelik çekmek, eğitim ve öğretim hakkından mahrum kalmak, aynı zamanda ciddi toplumsal sorunlar da yaratan bir durumdur.
Medya ve haber çevrelerinde, insanın yüreğini burkan görüntülerde yayımlanan Yemenli çocukların bu vahim durumu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve daimi üyelerini, Yemen savaşını sonlandırmak için Suudi Arabistan ve ortaklarını ikna etmeye yanaşmalarına bile yol açmadı.
Bizzat BM tarafından yayınlanan yeni bir raporda şok edici bir istatistiğe göre Mart 2015’te başlayan bu savaşta 2019 sonuna dek 140,000 çocuk öldürülmüş olacak. Raporda 2019 yılı sonu itibariyle her 11 dakika 54 saniyede bir çocuğun ölmüş olacağı kaydediliyor.
Gerçekte Yemenli çocukların bugünkü vahim durumu zaten Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin özellikle de Amerika’nın Suudi dolarlarını kazanma doğrultusunda Yemen savaşını desteklemelerinden dolayı yaşanmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.