Hasan Ruhani: Nükleer anlaşmaya iyimser, Amerika’ya ise kötümseriz

  • 14 Ağustos 2016
  • 754 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Nükleer anlaşmaya iyimser, Amerika’ya ise kötümseriz

Kohgiluye ve Boyer Ahmed eyaleti halkına hitaben konuşan İslami İran Cumhurbaşkanı, Kapsamlı Ortak Eylem PLanı KOEP’in İran halkının kalkınması ve gelişmesi yönünde olduğuna dair iyimser olduğunu bildirdi.

Mehr Haber Ajansının bildirdiğine göre İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani eyalet gezileri kapsamında gittiği Kohgiluye ve Boyer Ahmed’de halka hitaben yaptığı konuşmada İran’ın nükleer anlaşmayı benimsediğini, Amerika’ya karşı ise kötümser tavırlarının sürdüğünü söyledi.

Geçen bir yıl içerisinde dünya genelinden 150 ekonomik ve 160 siyasi heyetin İran’ı ziyaret ettiğini açıklayan Ruhani, “Kimileri yaptırımların kaldırıldığı için üzgün olabilir, ancak İran halkı bundan çok memnun. İran halkı düşmanlarımıza karşı vatanlarını savunmuş ve İslam İnkılabı’na sahip çıkmıştır” diye konuştu.

İran’ın dünyanın 6 en büyük güçü karşısında 30 ay boyu direndiğini ve İranlı diplomatların emeği sayesinde nükleer anlaşmaya varıldığını kaydeden Ruhani, İsrail ve İran’ın güney komşularından bazılarının İran’ın bu zaferini çekemediğini belirtti.

İran halkının ekonomik büyümeye zemin yarattığını ve halkın hareketi için durumun uygun hale geldiğini ifade eden Ruhani, nükleer anlaşmanın duvarları yıkmak ve İranlı bilim adamlarının ekonomik büyümeye katkı sağlamalarının önlerinin açılması için imzalandığını vurguladı.

Nükleer anlaşmaya karşı iyimser olmanın süper güçlere karşı da iyimser olma anlamına gelmediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Ruhani, “Biz nükleer anlaşmaya iyimseriz, ancak Amerika’ya karşı tutunduğumuz kötümserlik bitmemiştir” açıklamasında bulundu.

İran’ın her türlü kalkınmasının halktan kaynaklandığını söyleyen Ruhani, “Yerli yatırımcı yatırım yapmak istediğinde, koşullar sağlanmalı ve gençlerimiz istihdam edilmelidir. Bu da zaman alır” diye kaydetti.

İran’ın yabancı yatırım için elverişli koşulları hazırladığını da bildiren Ruhani, “Bugün itibariyle yabancı ülkelerle sanayi konusunda 82 sözleşme imzalanmış, 29 sözleşme uygulamaya geçmiş ve bu sözleşmelerin her hangi birisinin uygulamaya geçmesi için 6 aydan bir yıla kadar bir süre gerekmektedir” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.