Hasan Ruhani: OPEC’in direnişi ile Amerika yenilgiye boyun eğdi

  • 10 Aralık 2018
  • 1.207 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: OPEC’in direnişi ile Amerika yenilgiye boyun eğdi

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC üyesi ülkelerin direnişi ile Amerika’nın bir yenilgiye daha boyun eğdiğini söyledi.

İRNA’nın haberine göre, İran Bakanlar Kurulu toplantısında, Petrol Bakanı Bijen Zengene’nin en son OPEC toplantısı ile ilgili sunduğu rapor ele alındı. Ruhani yaptığı açıklamada, Amerika’nın OPEC’e müdahale etmeye ve petrolün arz ile talebi arasındaki dengeyi bozmaya çalıştığını belirterek, OPEC üyesi ülkelerin direnişi ve İran’ın çabası ile bu planın yenilgiye uğratıldığını başarısız ve Amerika’nın müdahaleci politikalarının bir hezimete daha boyun eğdiğini söyledi. OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkeler Viyana’da yaptıkları toplantıda petrol arz miktarını günlük bir milyon 200 bin varil azaltma yönünde anlaşmaya vardılar. Anlaşma 6 aylık süre içindir ve İran, Libya ve Venezuela anlaşmadan muaf tutulmuşlardır.

Varılan anlaşma doğrultusunda OPEC üyesi ülkeler 800 bin varil ve üye olmayan ülkeler 400 bin varil petrol arz miktarlarını azaltacaklar.

Amerika, başta Arabistan olmak üzere OPEC üyelerinden petrol üretimlerini arttırmalarını istemişti. ABD, İran ve Venezuella’nın üretiminin azaltılmasıyla petrol arzından sıkıntı olacağını ve bunun da petrol fiyatlarının artmasına neden olacağı bahanesini ileri sürmüştü.

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene toplantı sonrası yaptığı açıklamada, anlaşmadan memnun olduklarını belirterek, zorlu ve çetin müzakereler sonrası sonuç aldıklarını ve anlaşmanın OPEC üyeleri ve İran’ın yararına olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi ABD başkanı Trump’ın İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmadan 8 mayıs tarihinde çıktığını bildirmesi ve İran’a yönelik ambargoları iki aşamada başlatacaklarını ilan etmesinin ardından başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Rusya, Çin, Türkiye gibi ülkeler ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına karşı çıkmışlardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.