Hasan Ruhani: Suriye’nin geleceği, halkı tarafından belirlenecek

  • 22 Kasım 2017
  • 1.090 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Suriye’nin geleceği, halkı tarafından belirlenecek

Bugün Rusya’nın Soçi kentine hareket etmeden önce Tahran Mehrabad Havalimanı’nda açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak ve Suriye’de artık terörizmin ayaklarının çöktüğünü ve İran’ın, bölgede terörizmin tamamen yok olmasına kadar mücadeleyi sürdüreceğini bildirdi.

Tahran’ı Soçi’de yapılacak İran-Türkiye-Rusya Üçlü Toplantısı’na katılmak üzere terk etmeden önce Tahranın Mehrabad Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın bölgede hesaplaşma değil etkileşim politikasını izlediğini aktardı.

Soçi’de gerçekleşecek toplantının detaylarını gazetecilerle paylaşan Ruhani şöyle dedi: Bölgedeki krizin ilk yılları, Irak, Suriye ve Lübnan halkının mazlum bir konumda bulunduğu günlerdi. Zira bu ülkelerin kendi halkı, devleti ve İran ile Hizbullah gibi gönüllü güçler hariç kimse onların yardımına koşmadı. Ancak yapılan fedakarlık sürecinin devam edilmesi bölgenin geleceğinin teröristlerin zaferine sahne olmayacağını gözler önüne serdi.

İran Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti: Bu gelişmelerin devamında ise Rusya’nın meydana girişi belirleyici bir rol oynayarak dünyayı artık bölgedeki halkın görüşünü kabul etmek mecburiyetinde bıraktı. Suriye ve Irak halkının terör karşıtı mücadelede eld ettiği başarıları sonucu İran, Rusya ve Türkiye, savaş sahasıyla yan yana siyaset arsasında da daha aktif bir işbirliği içerisinde olmaya karar verdi.

Geçen 11 ay boyunca Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan müzakere süreçlerine de değinen Ruhani, “Bu alanda büyük başarılara imza atıldı ve devamında ise bugün Soçide başkanlar seviyesinde önemli bir toplantı gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani konuşmalarının bir diğer kısmında ise şu ifadelere yer verdi: Bu toplantı bölgede meydana gelen iki önemli olayın devamında düzenlenmektedir. Toplantı öncesi olay, İslam mücahitlerinin IŞİD ve teröre karşı ulaştığı zaferleridir. Irak’taki başarıların devamında, Suriye’de El Bukemal’in serbest bırakılmasıyla IŞİD neredeyse bitmek üzeredir. Bu konudaki ikinci mesele ise, Suriye-Suriye diyaloğunun başlatılmasıdır ki bu yapacağımız toplantıda ele alınacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.