İmam Ali Hamanei: İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan’da mazlum ve Müslüman milletin yanındadır

  • 29 Ağustos 2021
  • 1.777 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamanei: İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan’da mazlum ve Müslüman milletin yanındadır

Dünya Mazlumları ve Müslümanları Rehberi İmam Ayetullah Ali Hamanei, İslam Cumhuriyeti her durumda mazlum ve Müslüman Afganistan milletinin yanında olduğunu ve devletlerle münasebetlerinin, onların İran ile ilişkileri ve tavrına bağlı olduğunu belirtti.

İmam Seyyid Ali Hamanei, “Hükümet Haftası” dolayısıyla bugün Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile beraberindeki bakanlar kurulu üyelerini kabul ettiği görüşmede,
Amerikalıların  diplomasi arenası ve gülümsemeleri arkasına saklanıp, haklı gibi konuştuklarını, oysa yırtıcı ve vahşi kurtlar gibi olduklarını, ancak bazen de tilki gibi kurnazlık yaptıklarını, nitekim bugün örneğini Afganistan’da görmekte olduklarını vurguladı.

Afganistan’ın kardeş ülke olduğunu belirten İslam İnkılabı Rehberi, “Afgan halkı ile din, dil, tarih ve kültür birliğimiz vardır.” dedi.

İmam Ayetullah Hamanei, Kabil’deki son terör saldırısı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Bu sorunlar ve sıkıntılar ülkeyi 20 yıldır işgal eden ve halkına her türlü zulmü dayatan Amerikalıların eseridir.” açıklamasında bulundu.

ABD’nin Afganistan’daki varlığını eleştiren İmam Ayetullah Hamanei, şunları kaydetti:

“Düğün ve cenaze törenlerinin bombalanması, gençlerin öldürülmesi, birçok insanın haksız yere hapse atılması ve uyuşturucu üretimindeki büyük artış, Amerikan varlığının olumsuz etkilerinden bazılarıdır. Bu ülke, Afganistan kalkınması için bir adım bile atmadı. Altyapı ve sivil kalkınma açısından 20 yıl öncesinden geride değilse ileride de değil.”

İmam Ayetullah Hamanei, ABD birliklerinin Afganistan’dan utanç verici tahliye sürecine dair, “Afgan halkından yanayız çünkü geçmişte olduğu gibi hükümetler gelip gidiyor ama geriye sadece Afgan halkı kalıyor. Afganistan halkının bu durumdan kurtulması için Allah’tan (C.C) yardım diliyoruz.” dedi.

İslam İnkılabı Rehberi, Amerikalıların nükleer meselesi konusunda çok arsız davrandığına dikkati çekerek, “Onlar herkesin gözü önünde nükleer anlaşmadan çekilmesine rağmen, şimdi sanki İran’ın ilk önce anlaşmayı ve yükümlülüklerini terk ettiği gibi konuşuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin çekilmesinden önce İran tarafından hiçbir nükleer adıma başvurulmadı. Fakat (ABD’nin anlaşmadan geri çekilmesinden) bir süre sonra daha önceden yapılan açıklama ile bazı yükümlülükler bir kenara bırakıldı.” açıklamalarında bulundu.

Avrupalı tarafların da tutumunu eleştiren İmam Ayetullah Hamanei, “Onlar da Amerika gibiler. Her zaman boş konuşuyorlar ve sanki İran tarafının uzun bir süre müzakerelerle dalga geçtiği gibi talepkar davranıyorlar.” şeklinde konuştu.

İslam inkılabı Rehberi, mevcut ABD hükümetinin önceki yönetimden hiçbir farkının olmadığını ifade ederek, “Çünkü nükleer konusunda İran’dan talep ettiği şeyin Trump’ın talep ettiği şeyden hiçbir farkı yok. O dönemde hükümet yetkilileri bunun mantıksız ve kabul edilmez olduğunu söylediler.” dedi.

Ülkenin temel önceliklerinden birinin ekonomi konusu olduğunu anlatan İslam İnkılabı Rehberi, şunları kaydetti:

“Yüksek enflasyon, bütçe açığı, halkın geçim sorunları, ulusal paranın değer kaybetmesi, insanların alım gücünün düşmesi, işletmecilik ve bankacılık sistemi sorunları en önemli ekonomik konular arasında yer alıyor. Bu sorunların her birinin çözümü için planlar yapılmalı ve bir sonraki adımda hükümetin ekonomi ekibi uyum içinde hareket etmesi lazımdır.

Ekonomik sorunları gidermek için geçici çözümler aramayın ve temel çözümleri takip edin.

Ekonomik sorunların çözümü için yaptırımların kaldırılmasını beklemeyin, ambargonun varlığını varsayarak sorunların çözümüne yönelik planlar yapılmalıdır.”

İmam Ayetullah Hamanei konuşmasında 15 komşu ülke ve dünyanın birçok ülkesiyle ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi zaruretine vurgu yaparak, nükleer meselenin diğer konulardan ayrı olduğunu ve diğer konuların bundan etkilenmesi gerektiğinin altını da çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.