Ä°ngiltere’nin Yemen Elçisinden Haddini AÅŸan Açıklamalar

  • 23 AÄŸustos 2016
  • 814 kez görüntülendi.
Ä°ngiltere’nin Yemen Elçisinden Haddini AÅŸan Açıklamalar

Ä°ngiltere’nin Yemen elçisinin geçtiÄŸimiz günlerde Ä°ran’ın Yemen’deki rolüyle ilgili açıklamaları ilgili yetkililerce haddini aÅŸan açıklamalar olarak deÄŸerlendirildi.

Ä°ngiltere acaba Ä°ran’ın Yemen’deki rolüne nasıl bakıyor?

Bu soru Londra’da arapça yayınlanan eÅŸ-Åžark’ul Evsat gazetesinin Ä°ngilterenin Yemen büyük elçisi Edmond Brown’a yönelttiÄŸi sorudur.

Ä°ngiltere’nin Yemen elçisi bu sorunun cevabında ise kendilerinin, Ä°ran tarafın’dan Yemen’e silah aktarıldığını belirten haberlerden kaygılı olduklarını ve Yemen krizinin çözümlenmesi yönünde yapıcı bir üye olması konusunda Tahran yönetimini teÅŸvik ettiklerini belirtmiÅŸtir.

Ä°ÅŸin daha komik yanı ise Ä°ngiliz elçi bu röportajında kendilerinin Yemen’de halkın birlik ve bütünlüğünü, Yemen’in bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunduklarını, Yemen barışının tahakkuk etmesi, mevcut krize son verilmesi, ÅŸiddetten kaçınılması ve barış sürecine katkıları olması yönünde Yemen’deki tüm gruplar ve tarafları teÅŸvik ettiklerini iddia etmiÅŸtir.

Elbette yaÅŸlı sömürgeci büyük Britanya’nın bu yetkilisi asılsız iddia ve haberleri referans göstererek Ä°ran’a karşı bu suçlamaları ve söz konusu komik iddiaları yapmadan önce, Ä°ngiliz avam kamerası üyelerinden bazılarının, Suudi rejimi ve çete ortaklarının Yemen’de çocuk, kadın ve sivil insanlara yönelik sürdürülen cinayet ve katliamların iÅŸlenmesinde Ä°ngiliz yapımı silahların kullanılmasıyla ilgili yöneltilen soruları cevaplandırması çok daha yerinde olacaktır.

Daha iki gün önceydi Yemenlilerin İngiliz tarafından Suudilere hibe edilen bombalarla öldürüldüğü haberleri gazetelerin ana başlığına oturmuştu.

Nitekim  İngiltere’de yayınlanan liberal eÄŸilimli The Observer gazetesi Arabistan’ın Ä°ngiltere tarafından akıllı bombalarla donatıldığını duyurmuÅŸtu. Bu gazete Ä°ngiliz düşünür Frank Julian’ın deÄŸerlendirmesini konu eden bir yazıya’da yer vererek ÅŸunları yazmıştı:

Ä°ngiliz düşünür Frank Julian, Al-ı Suud rejiminin Yemen’de masum insanları katliam ettiÄŸine dikkat çektiÄŸi açıklamasında, suud rejiminin Yemen halkını katliam ederek açıkça savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini ifade etti.

Batılı güçlerin bölgedeki despot rejimlere sürekli destek verdiÄŸi, Suud rejiminin Yemen’e saldırıları buna bir örnek olduÄŸunu kaydeden Julian, Batı’lı güçlerin asıl stratejisi kendi çıkarları doÄŸrultusunda savunmasız ülkelere saldırı düzenlemek olduÄŸu, bu hedeflerini ise despot rejimler vasıtasıyla gerçekleÅŸtirdiklerini belirtti.

Suud rejiminin bölgede savaÅŸ çığırtkanlığı yaptığı bir dönemde Suudi Arabistan’ın BM insan hakları konseyi alt kurumlarından birisinin başına getirilmesi, bir polis teÅŸkilatının bir hırsızın emrine verilmesi gibi bir anlam ifade ettiÄŸini kaydeden Julian, Suud rejiminin söz konusu kurumun başında olması çok komik bir durum olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Guardian gazetesi de bundan bir süre önce Ä°ngiltere’nin bir eliyle Yemenlilere gıda ve ilaç yardımında bulunduÄŸunu ve öteki eliyle de Yemen savaşını sürdürebilmeleri için Suudi rejimi ve ortaklarına silah ve teçhizat verdiÄŸini yazmıştı.

Yemen’de savaÅŸ ve çatışmaların Mart 2015 tarihinde baÅŸladığı  tarihten ÅŸimdiye kadar Ä°ngiltere hükümetinin Arabistan’a silah ve tiçhazit satımı konusunda 37 izin belgesi çıkardığını ve 2015 yılında Arabistan’a 3.5 milyar avroluk silah satımı ile Suudi rejiminin Ä°ngiltere’nin silah müşterileri içinde ilk sırada yer almasını saÄŸladığını belirten Guardian gazetesi Ä°nglitere’nin 2014 yılı sonlarında BM TeÅŸkilatı silah ticareti anlaÅŸmasını imzaladığını oysa bu anlaÅŸmanın tüm üye ülkelerin, özgürlükleri, insan haklarını ve uluslararası kanunları ihlal eden tüm ülkeleri silah ve teçhizat satımını yasakladığını yazmıştır.

DiÄŸer yandan Uluslararası Af Örgütü de Ä°ngiltere’nin dönem baÅŸkanı Cameron’a bir mektup yazarak, Yemen’in kuzeyinde bir köye karşı kullanılan Ä°ngiliz yapımı BL-755 tipi salkumlu bombalar konusunda derhal araÅŸtırma baÅŸlatmasını ve olayı açıklamasını istemiÅŸtir.

Söz konusu bombalar Ä°ngiliz Tornado savaÅŸ uçaklarında kullanılması için tasarlanmış olup Suudi rejimi hava kuvvetleri ÅŸimdiye kadar Yemen’e yönelik tecavüzlerinde defalarca bu bombalardan yararlanmıştır.

Ä°ngiltere 1980 ila 1990 yılları arasında da Yemen’e tecavüz koalisyonu üyeleri Suudi rejimi ve BAE’ne bu bombalardan bol miktarda satmıştır.

Arabistan ve cinayet ortaklarınca Yemen’e yönelik baÅŸlatılan savaÅŸta ne yazık ki ÅŸimdiye kadar Yemen sivil halkından en az 9 bin 500 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸtir ve bu çocuk katili  rejimin silah ihtiyacının temin temin edicisi konumunda bulunan Ä°ngiltere hükümeti bu hususta dünya kamu oyuna açıklama yapmalı ve Arabistan’a silah satımını yasaklayan Avrupa Parlamentosu AP’ın bu konuda açık kararının bulunmasına raÄŸmen niçin halen Suudi rejimi ve katil ortaklarının silah ve teçhizat ihtiyaçlarını temin etmektedir.

İngiltere elçisinin bu açıklaması kesinlikle belli bir amacı gütmektedir. Özellikle de bu iddianın bir ayağını emperyalist devletlerin bölgedeki uşakları ile birlikte oluşturmak istedikleri İran korkusu bulunuyor. Elbette unutmamak gerekir ki dünyanın en eski sömürge devletlerinden olan ve halen dünyada var olan krizlerin çıkmasındaki ana aktörlerden biri olarak İngiltere bölge sahnesinde at oynatmakta ve bu durumda acaba insanları hangi taraftan korkmalılar?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.