Irak’tan Türkiye’ye 5 Maddelik Çözüm Önerisi

  • 12 Kasım 2016
  • 1.121 kez görüntülendi.
Irak’tan Türkiye’ye 5 Maddelik Çözüm Önerisi

El Alavi, Musul operasyonuna ilişkin olarak bir grup diplomat, akademisyen ve gazeteciye özel bir sunumla gelinen son aşamayı aktardı. Operasyonun 2-3 hafta içerisinde gerçekleşeceğini savunan Büyükelçi, yıl sonuna kadar ise Musul’un IŞİD’den temizleneceğini söyledi.

Cumhuriyet’in aktardığı habere göre, Türkiye’nin, Müsteşar Ümit Yalçın ile Bağdat’a ilettiği ‘Başika, Irak’ındır. Bizim birliğimiz koalisyona katılsın’ içerikli önerisine ise Bağdat’ın bu hafta başında yanıtını ilettiğini aktaran Büyükelçi, bunu Savunma Bakanı Fikri Işık ile de önceki gün görüştüklerini söyledi. Bakan Işık’a ekim ayında yapılacak ekonomi toplantısını bile iptal etmek zorunda kaldıklarını aktaran Büyükelçi, “Bana yardım edin, tüm sorunları tek başıma çözemem” mesajını ilettiğini ve olumlu yanıt aldığını belirtti. Büyükelçi’nin Ankara ile temaslarında Irak hükümetini ikna etmek için yoğun çaba harcadığını vurguladı. Ancak ilerleme sağlanması için de Türkiye’den ‘Yapıcı tutum’ beklediklerini mesajını verdiği öğrenildi.

TÜRKİYE’YE SUNULAN ÖNERİLER

Türkiye’nin kampın yönetimini koalisyona büyük oranda devretmesine karşın, Koalisyon yönetimine girmesi talebini ise Bağdat yanıtsız bıraktı. Büyükelçi El Alavi, şimdi Ankara’dan resmi yanıt beklediklerini belirtirken konferansta Türkiye’ye sundukları öneriyi ise şu sözlerle aktardı:

1-Toprak bütünlüğü: Karşılıklı olarak toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrarına yönelik saygı teyit edilmeli.

2-Başika Irak’ındır: Başika Irak’a aittir ve kampın yönetimi de Irak’ta olmalıdır.

3-Türk birlikleri çekilmeli: Başika’daki Türk birlikleri hızla geri çekilmelidir.

4-Çekilmede ortak planlama: Çekilmenin detayları (zamanı, nereden çekileceği gibi detaylar) iki ülke yetkilileri arasında kararlaştırılır ve bu görüşmeler gelecekte yapılacak görüşmelere zemin hazırlar.

5-Ek katkı sonra: Eğitim, danışma desteği, tıbbi ve insani yardım gibi Türkiye’nin önerdiği teklifler daha sonra hükümetler arasındaki görüşmelerde ele alınır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.