İran: Bakü ve Erivan İle İyi İlişkilere Sahibiz

  • 05 Ekim 2021
  • 1.042 kez görüntülendi.
İran: Bakü ve Erivan İle İyi İlişkilere Sahibiz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Hatipzade, Ermenistan DışiÅŸleri Bakanı Ararat Mirzoyan’un Tahran ziyaretine dair, “Daha önceden planlanan ziyaret kapsamında Ä°ran ve Ermenistan dışiÅŸleri bakanları iki ülkeyi ilgilendiren hususları ve çeÅŸitli alanlarda ikili iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesini görüşecek.” dedi.

‘Bakü ve Erivan ile iyi iliÅŸkilere sahibiz’

Tahran’ın hem Bakü hem de Erivan ile çok iyi iliÅŸkilere sahip olduÄŸunu belirten Hatipzade, “Herhangi bir ülke ile münasebetimiz baÅŸka bir ülkeyle olan iliÅŸkilerimizin zıttı deÄŸildir.” ifadesini kullandı.

Hatipzade, Azerbaycan yönetiminin sınırlarını üçüncü bir tarafın Ä°ran’a karşı kötüye kullanmasına izin vermemesi gerektiÄŸini vurguladı.

Azerbaycan’da yaÅŸanan TIR ÅŸoförleri olayı hakkında Hatipzade, “Olayın en başından itibaren Bakü’deki dostlarımıza Ä°ran’ın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliÄŸine saygı duyduÄŸunu aynı zamanda bu ülkenin ulusal egemenliÄŸinin korunmasına da yardımcı olacağını aktardık; Ancak Ä°ranlı ÅŸoförlere yönelik yapılan muameleyi dostane ve iyi komÅŸuluk baÄŸlamında görmüyoruz.” dedi.

İran-Azerbaycan ilişkilerinde bazı hususların bulunduğunu dile getiren Hatipzade, şunları kaydetti:

“Bunun en önemlisi, Siyonist Rejim’in Azerbaycan topraklarından Ä°ran milletine karşı yaptığı eylemler ve açıklamalardır. Bunu Bakü’deki arkadaÅŸlarımıza defaatle dostane bir ÅŸekilde anlattık, onlar da gerekli uyarıları yaptıklarını ifade ettiler.

Elbette ki, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti güvenliÄŸini ve istikrarını nasıl koruyacağını çok iyi bilir; Ancak Bakü’nün yönetim görevlerini yerine getirmekle uÄŸraÅŸması daha iyi olur. Ä°kili iliÅŸkiler de gayet iyi durumda.”

İran-Suudi Arabistan görüşmeleri

Tahran-Riyad görüşmelerine ilişkin Hatipzade, bu konuda durumun iyi olduğunu ve sürecin takip edildiğini söyledi.

IKBY’deki Ä°ran karşıtı terör gruplarının faaliyetleri

Ä°ranlı sözcü, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Ä°ran karşıtı terör gruplarının faaliyetleri konusunda, “Irak ve IKBY yetkililerine Ä°ran’ın terör eylemlerine kesinlikle müsamaha göstermediÄŸi, teröristlerin silahsızlandırılması ve üslerinin yok edilmesi gerektiÄŸi söylendi.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.