İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Nükleer Anlaşmayla İlgili Konuştu

  • 14 Temmuz 2015
  • 916 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Nükleer Anlaşmayla İlgili Konuştu

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran ile 5+1 grubu arasında sağlanan mutabakatın ardından, milli medyadan halka seslendi. Ruhani, iki tarafın nükleer anlaşmaya bağlı kalmasını, güven ortamı oluşturma adına oldukça önemli ve etkin olarak niteledi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün İran ile 5+1 grubu arasındaki nükleer müzakerelerin ardından sonuç bildirisinin okunması sonrasında canlı yayına bağlanarak açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı, gelecekte yürürlüğe girecek İran İslam Cumhuriyeti ile küresel güçler arasında sağlanan mutabakatı, güven ortamı oluşturma çerçevde bir sınavın başlangıcı olduğunu kaydetti.
İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, nihai anlaşma gelecek aylarda, iyi ve dikkatle uygulanırsa, güvensizlik duvarını yıkabileceğini ifade edip, İran İslam Cumhuriyeti’nin bugün okunan sonuç bildirisini büyük titizlikle dikkate alarak, İran’a karşı kötü mazisi olan ülkelere güvenmeden adım atacağını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Ruhani, yürürlüğe girecek anlaşmanın iki taraflı olduğunu hatırlatarak, İran halkının tarih boyunca her daim, sözlerini tuttuğunu, karşı taraf ta sözlerini yerine getirirse, tabi İran İslam Cumhuriyeti’nin de yükümlülüklerine uyacağını ifade etti.
Ruhani, İran halkını, mantık ve rasyonalite halkı olarak niteleyip, Viyana’da bugün üzerinde mutabakat sağlanan sonucun, İran ve 5+1 grubunun karşılıklı saygı ve işbirliği sayesinde gerçekleştiğini, bu ikisi bir arada olmasaydı, kazanım olmaz olduğunu belirtti.
Ruhani, “İran milli çıkar ve maslahat çerçevesinde, adil pazarlık istediği için müzakere peşindeydi, zira kazan-kaybet formülü üzerine kurulu olan her türlü müzakerenin kalıcı olmadığına inanıyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı, Viyana’daki nükleer müzakerelerin sonuç bildirisinde, yurt içinde nükleer teknolojinin ilerletilmesi, tüm alanlarda yaptırımların iptali, BM Güvenlik Konseyi’ndeki yasadışı tüm kararların iptali ve İran’ın BM Antlaşmasının 7. Maddesi ve Güvenlik Konseyi kapsamından çıkarılmasından oluşan 3 önemli hedefinin gerçekleştiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Ruhani, karşı tarafın İran’ın barışçıl nüleer faaliyetlerinin kısıtlandırılmasına karşı çıkmasına işaretle, nükleer müzakerelerin sonuç bildirisi uyarınca, Natanz ve Fordo’da 6 bin’i aşkın santrifüj zenginleştirme faaliyetleri için kalacağını, ayrıca Erak Ağır Su Reaktörü’nün de aynı mahiyetinde kalarak, yeni tesislerle modernize edileceğini belirtti.
Ruhani, dünyanın büyük güçlerinin bugün İran’ın barışçıl nükleer faaliyetlerini tanıyarak, İran’a modern nükleer teknoloji alanında destek vereceklerini deklare ettiklerini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Ruhani, bölge ve komşu ülkelerden de, Siyonist rejim ve İran düşmanlarının propagandalarına aldanmamalarını isteyerek, İran’ın gücünün her daim, onların gücü olduğu, bölge güvenliği ve istikrarının İran’ın istikrarı olduğunu bilmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Ruhani, İran’ın bilim ve teknolojisinin komşuların lehine olduğunu hatırlatarak, İran’ın kitle imha silahları ve bölge ülkelerini sıkıştırmak peşinde olmadığı ve olmayacağını, bütün bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirtti.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sözlerinin sonunda, nükleer müzakere heyeti, ekonomistler ve nükleer fizikçiler başta olmak üzere İran’ın nükleer müzakere sürecinin ilerletilmesine katkısı olan herkese teşekkür etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.