İran füze gücünün tehdit kaynağı olduğunu iddia eden G-7

  • 14 Nisan 2017
  • 1.215 kez görüntülendi.
İran füze gücünün tehdit kaynağı olduğunu iddia eden G-7

 Dünya’nın sanayileşmiş en büyük 7 ülkesi ve Avrupa Birliği’ni (AB) bir araya getiren dışişleri bakanları düzeyindeki G7 toplantısı İtalya’da yapıldı.

Bu toprantı sonrasında pek çok konuda görüş bildiren ortak bildirge açıklandı. Bu bildiride “İran, Rusya ve Türkiye’nin 23-24 Ocak’taki Astana Zirvesinde suriye’de ateşin uygulanması konusundaki taahhütlerini yerine getirmek ve taraflar üzerindeki nüfuzlarını kullanmaları için teşvik ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.
Ayrıca bildirgede, İran ile yapılan Kapsamlı nükleer ortak eylem planı anlaşması BERCAM anlaşmasının önemi vurgulanırken, bu anlaşmanın İran’ın nükleer programına yönelik güveni inşa etmede hayati olduğu belirtildi.

G7 ayrica, İran’ın 2231 sayısı karara aykırı olarak füze alanında araştırmaları ve balistik füze denemelerinin bölgesel güvenliği tehdit ettiği iddia edildi.

İran İslam cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi G-7’nin İtalya’da düzenlediği oturumun sonunda yayımladığı bildiriye tepki gösterdi. Kasımi, İran şimdiye kadar nükleer anlaşmada tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve 5+1 gurubu’nun da aynı şekilde nükleer anlaşmadan doğan yükümlülüklerine bağlı kalmaları gerektiğini vurguladı.

İran İslam cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi ayrıca, G-7’nin boş iddialarını reddederek İran’ın füze savunma programı nükleer anlaşma ile hiç bir ilgisi olmadığını ve BMGK 2231 sayılı kararnamesine de aykırı olmadığını kaydetti. Kasımi, İran’ın balistik füzeleri ülkenin milli güvenliğini savunmak ve bölgede barış ve istikrarı geliştirmeye yönelik olduğunu vurguladı. G7’nin bu kararı, uluslararası hukuk ve savunma ile ilgili konvansiyonların açık ihlalidir. Çünkü hiçbir uluslararası anlaşmalarda savunma amaçlı füze üretimi ve denemelerinin yapılması yasaklanmamıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.