İran’dan INSTEX’i FATF’ye endekslemeye sert tepki

  • 05 Şubat 2019
  • 1.944 kez görüntülendi.
İran’dan INSTEX’i FATF’ye endekslemeye sert tepki

İran İslam Cumhuriyeti Avrupa’nın İran ile ticarete destek amacıyla kurduğu mali kanal INSTEX’in yürürlüğe girebilmesi için FATF gibi kurumların şartları ve elzemlerine endekslemesini kabul edilemez niteledi.

Avrupa birliği AB, Amerika’nın Bercam nükleer anlaşmasından çekilme kararına karşı çıkmasına rağmen, Pazartesi günü yayımladığı bildiride bu ülkenin İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik başka iddialarıyla eşgüdümlü hareket etmeye başladı.

Ancak İran Dışişleri Bakanlığı Salı günü AB’nin sergilediği bu tutumuna gösterdiği tepkide bir bildiri yayımlayarak şu ifadelere yer verdi: INSTEX AB’nin geç kalan yetersiz uygulamasına rağmen derhal yürürlüğe girmelidir, zira Bercam nükleer anlaşmasının Avrupalı taraflarının yükümlülüklerini nasıl yerine getirdikleri İran’ın onlarla gelecekteki ilişkilerini düzenleme kriteri olabilir.

İran Dışişleri Bakanlığı Avrupa’da terör eylemi düzenleme gibi suçlamaları reddederek şöyle devam etti: İran İslam Cumhuriyeti terör saldırılarının en büyük kurbanı ve tekfirci IŞİD terör örgütü gibi terör örgütleri ile mücadelede öncü ülke olarak AB’den konuya gerçekçi ve yaygın çifte standart tutumlardan uzak bir şekilde yaklaşmasını beklemektedir.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca İran İslam Cumhuriyeti’nin savunma faaliyetleri tamamen caydırıcı olduğunu belirterek, bu konuyu başka ülkelerle asla müzakere etmeyeceklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı bildirinin devamında insan hakları meselesinden bağımsız ülkelere karşı bir siyasi baskı aracı olarak kullanılmasını kınayarak şöyle dedi: Esas krizlerin sebebi siyonist rejim İsrail ve Suud ittifakının Yemen’deki cinayetleri olan bir bölgede AB’nin İran karşıtı tutumu asla kabul edilemez.

Dışişleri Bakanlığı AB ülkelerine bölgede barış, istikrar ve güvenlik karşıtı ve devletlerin ve milletlerin ilişkilerinin gelişmesine karşı olan akımların etkileri altında kalmamalarını tavsiye etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.