İranlı üniversitelilerden Filistin halkına destek gösterisi

  • 02 Kasım 2019
  • 792 kez görüntülendi.
İranlı üniversitelilerden Filistin halkına destek gösterisi

İranlı üniversiteli öğrenciler İngiltere devletinin siyonistlerin Filistin topraklarında ‘devlet kurmasına yolaçan’ Balfour Bildirisi’nin yıldönümü eşiğinde İngiltere’nin Tahran büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlediler.

Göstericiler Filistin bayrağını dalgalandırırken İngiltere ve terör rejimi İsrail’in siyasetlerini kınayan sloganlar attılar.

İngiltere’nin I. Dünya Savaşı sırasındaki Dışişleri Bakanı Balfour’un Siyonist hareketin önde gelen isimlerinden Rothschild’e hitaben yazdığı “Filistin topraklarında Yahudiler için bir vatan vadeden” işgal belgesi Balfour Deklarasyonu olarak ilan edilmişti.

Filistinlileri yok sayarak “Halksız vatana, vatansız halkı yerleştirme” söylemiyle yapılan kampanyalar çerçevesinde, 2 Kasım 1917’de dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour’un Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild’e yazdığı, daha sonra ortaya çıkan ve “Balfour Deklarasyonu” olarak bilinen mektup ile tarihi Filistin topraklarına Yahudi akınını başlatıldı.

Balfour’un, bu mektubu daha sonra İtalya, Fransa ve ABD’nin de desteğini almıştı.

Balfour Deklarasyonu sonrasında İngiliz mandası altındaki Filistin’e, 1920-1940 arası dönemde Yahudi göçü hız kazandı. Bu süreçte Filistinliler, topraklarındaki Yahudi nüfusun artışına karşı çıkmaya çalıştı. Ancak İngilizlerin mandayı sonlandırarak Filistin’den çekilmesinin ardından, 1948 yılında 800 bin Filistinlinin evlerinden sürüldüğü Nekbe (Büyük Felaket) yani ırkçı İsrail devletinin kuruluşu gerçekleşti.

Deklarasyonun yazarı, İngiltere Başbakanlığı da yapan Arthur Balfour, daha sonra David Lloyd George hükümeti döneminde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. İrlandalılara karşı uyguladığı şiddet nedeniyle İrlanda Milliyetçileri tarafından “Kanlı Balfour” olarak adlandırıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.