Laricani: Batı Asya’da büyük güvenlik sorunu yaşanmaktadır

  • 11 Aralık 2016
  • 1.109 kez görüntülendi.
Laricani: Batı Asya’da büyük güvenlik sorunu yaşanmaktadır

İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani, Batı Asya bölgesinde büyük güvenlik sorunu yaşandığını söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre Tahran Güvenlik Konferansında bir konuşma yapan Laricani, Batı Asya ve Ortadoğu bölgelerinin özelliklerine değinerek, ‘’Bu bölge Avrupa, Asya, Afrika kıtalarının birleşme noktasıdır, önemli suyollarına sahiptir ve Müslümanların önemli merkezleri bu bölgededir’’ dedi.

Bölgenin yer kürenin kalbi olarak adlandırıldığını ifade eden Laricani, bölgenin tarih boyunca çeşitli güçlerin çatışma alanı olduğunu ve bugün de bölgede çatışmaların yaşandığını söyledi.

Fransa ve İngiltere arasında 100 sene önce imzalanan Sayks Peko anlaşmasının bölgede ülkelerin oluşturulması ve sınırların oluşmasını sağlamaya çalıştığını fakat anlaşmanın bölgede güvenliği sağlayamadığını aksine çeşitli savaşlara sebep olduğunu ifade eden Laricani, ‘’Bölgede Siyonist rejimin oluşması yönünde büyük güçler ile Müslüman milletler arasında stratejik çatışma vardır. Bölgedeki kültürel kökler bu yalancı rejimin varlığını kabul etmemekte ve bu rejimi tahmili ve kabul edilemez olarak nitelendiriliyor’’ dedi.

Laricani büyük güçler ve bölgesel bazı güçlerin ikinci stratejik hatasını terörizmi taktiksel olarak kullanmak olduğunu ve bunun bölge güvenliğinin yok olmasında etkili olduğunu ifade ederek, ‘’Bu strateji Afganistan’ın Soviyetler Birliği işgali ile başlayarak, Libya, Irak ve günümüzde Suriye işgaline kadar sürmekte ve bu strateji filen terörizmin yayılmasına sebep olmuştur’’ dedi.

Halkın, özellikle gençlerin siyasi aydınlanmasının ve buna karşılık eski bakıcı yöntemlerin kullanılmasını bölgedeki güvenlik sorununun diğer nedeni olarak sayan Laricani, ‘’Yeni düzende bu algılama hem büyük güçlerde görülmekte ve bunun örneği Afganistan’ın işgalidir, hem de bölge devletlerinde görülmekte ve bu devletler halkın siyasi aydınlanmasını göz ardı ederek güvenliğin sağlanmasında eski siyasi yöntemleri kullanmak istemekteler’’ dedi.

Bölge nüfusunun 1970 yılında 170 milyon kişi olduğunu ve bunun 2015 yılında 500 milyona ulaştığını ifade eden Laricani, nüfusun çoğunu gençlerin oluşturduğunu ve gençlerin eğitimleri ve yeni iletişim araçlarından yararlandıklarından dolayı gelecekleri ile ilgili siyasi aydınlanma yaşadıklarını ve yönetimlerin bunlarla ilişkilerini yeni kalıplarla tanzim edilmesi gerektiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.