Laricani, nükleer zenginleştirme fabrikasının kurulmasını istedi

  • 20 Temmuz 2016
  • 890 kez görüntülendi.
Laricani, nükleer zenginleştirme fabrikasının kurulmasını istedi

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, ABD’yi nükleer anlaşmayla ilgili sansasyonel girişimleri sebebiyle uyararak, Atom Enerjisi Kurumu’ndan gereken seviyelerde zenginleştirme faaliyeti için nükleer fabrikanın kurulması planını hazırlamasını istedi.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani bugün Meclis’in açık oturumunda yaptığı konuşmada, BM’nin İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili son raporunu eleştirerek, BM Genel Sekreteri’nin bu girişiminden büyük teessüf duyduğunu dile getirerek, ABD yönetimi, Temsilciler Meclisi ve Senato’yu nükleer anlaşmanın karşısında sansasyonel girişimlerin İran için karşı koymaktan başka bir yol bırakmadığı bir noktaya vardığı uyarısında bulundu.

İran, nükleer anlaşma için endişeli

BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne sunduğu rapor ve 5+1 grubunun bazı üyelerinin açıklamalarının hukuki açıdan İran için bağlayıcı olmasa da, muhtelif yönlerden hatalar içerdiğini, bunun BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi için bir nevi serbest düşüş olduğunu kaydetti.

Ban Ki Moon son sıralarda Güvenlik Konseyine sunduğu raporunda, İran’ın füze programının nükleer anlaşmanın ruhuna aykırı olduğunu ileri sürdü.

BM Genel Sekreteri’nin İran’ın yükümlülüklerine bağlı kaldığı kaldığını ümit verici olarak nitelerken İran’ın karşı tarafın bütün yükümlülüklerini yerine getirmemesiyle ilgili endişe ve şikayetlerine hiç değinmediğine dikkat çeken Laricani, İran’ın füze denemelerinin nükleer anlaşmanın hiçbir maddesine aykırı olmadığını vurguladı.

Moon’a seslenen Laricani şöyle ifade etti:

“Sayın Genel Sekreter! Bölgede gerilimi, bir buçuk yıldır Yemen’i kana bulayanlar çıkarmıştır ve siz de benzersiz bir utanmazlıkla kurban olan çocuklar hakkında insan hakları açısından bir şey söylemeye bile kalkmadınız”.

Laricani sözlerinin devamında bölgede gerilimi, dini liderinin vatandaşlığını iptal eden, Suriye’yi beş yıldır karıştıran ve teröristlere tow füzesi verenlerin çıkardığını, ancak Genel Sekreter’in bu bağlamda hiçbir şey söylemediğini vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.