Mazlum ve Mustazafların Rehberi’nin Pakistan Başbakanı ile Görüşmesi

  • 15 Ekim 2019
  • 676 kez görüntülendi.
Mazlum ve Mustazafların Rehberi’nin Pakistan Başbakanı ile Görüşmesi

İslam İnkılabı Lideri İmam Seyyid Ali Hamenei Pakistan Başbakanı İmran Han ve beraberindeki heyet ile görüşmesinde İran ve Pakistan’ın ilişkilerini derin ve halka dayalı olduğunu belirtti.

İmam Hamenei, Pazar akşamı gerçekleşen görüşmede Pakistan hükümetinin barış ve güvenlik alanındaki kaygılarına vurgu yaparak Batı Asya bölgesinin çok hassas ve tehlikeli bir bölge olduğunu, her türlü olayın baş göstermesi konusunda herkesin dikkatli olmasına işaretle kimi bölge ülkelerini Irak ve Suriye’de terör örgütlerine yardımlarından  ve Yemen’de kan dökme ve savaşın devam etmesinden yana olduklarından esef duyduklarını bildirdiler.
Son bir kaç yılda bölgede yaşanan gelişmeler ve Amerika, Arabistan ve Siyonist Rejim himayesindeki terörizmin, özellikle de IŞİD’in cinayetleri ayrıca Yemen aleyhindeki zalimane savaş, güvensizlik ve savaştalepliğin, yıkım, kadınlar, çocuklar ve yaşlıların ölümü  ve mülteci durumuna düşmelerinden başka, bölge milletleri için bir sonucu olmadığını anlamak mümkün.  Bu güvensiz ortamın sonlandırılması ise bu gerilimleri körükleyen ve vekalet savaşları ve kriz yaratmaları ile bölgede dış müdahalelere zemin hazırlayan tarafların iradesine bağlıdır.

İran ve Pakistan ise bölge meselelerinin ülkeler arası diyaloglarla çözülmesi gerekliğini düşünüyorlar. İmran Han bu doğrultuda yaptığı açıklamada Tahran’a yaptığı ziyaretin hedeflerinden birinin de bölgesel gerilimin azaltılması için diyaloglar gerçekleştirmek olduğunu söyledi. İran İslam Cumhuriyeti de iyi komşuluk ilkesi çerçevesinde kolektif istikrar ve güvenliğin korunması için tüm komşuları ile iş birliği yapmaya çalışıp bu alanda da Fars Körfezi bölgesi güvenliği ve Yemen savaşının bitirilmesi için önerilerde bulunarak planlar sunmuştur.
Söz konusu plan, ateşkesin ilan edilmesi, insani yardımların gönderilmesi, Yemenli gruplar arasında görüşmelerin ve diyalogların başlatılması ve Yemen’de kapsamlı bir hükümetin oluşturulması gibi 4 aşamadan oluşuyor. İran İslam Cumhuriyeti halihazırda da bu planı hayata geçirmek için çıkar sahibi taraflarla hummalı bir diyalog süreci başlatmaya hazırdır.
İslam İnkılabı Rehberinin sözleri de bu doğrultuda yol göstericidir. İmam Hamenei İran İslam Cumhuriyeti’nin uzun süre önceden Yemen savaşının durdurulması için 4 maddelik bir barış planı hazırladığına değinerek şöyle buyurdular: “Bu savaş doğru bir şekilde sonlandırılırsa bölgede olumlu etki bırakabilir. ”
İslam İnkılabı Lideri sözlerine şu şekilde açıklık getirdi: “Biz bu ülkelerle düşmanlık yapma motivasyonuna sahip değiliz. Ancak bu ülkeler Amerika iradesi altında yönetiliyorlar, Amerika istekleri doğrultusunda İran İslam Cumhuriyeti aleyhinde adım atıyorlar. ”
İslam İnkılabı Rehberinin hatırlattığı gibi İran İslam Cumhuriyeti hiçbir savaşı başlatan taraf olmamıştır. Tabii biri İran’a karşı bir savaş başlatırsa kuşkusuz pişman olacaktır.
İran İslam Cumhuriyeti’nin asıl siyasetinin gerilimlerden ve askeri çatışmalardan uzak kalma olduğu açık ve nettir. İran bölgesel sorunların çözümünün iyi niyet, güvenlik duygusu ve bölgesel ilişkilerin geliştirilmesi eşliğinde olması gerektiğini biliyor. Buna esasen İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Pakistan Başkanı ile ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada bir yandan iki ülkenin bölgesel güvenlik konusunda hemfikir olduğuna vurgu yaparak bir diğer yandan da Tahran ve İslamabad’ın Yemen savaşının ona ermesi ve acil ateşkes ilan edilmesinin bölgesel sorunların çözülmesinin anahtarı olduğuna inandıklarını söyledi.
Pakistan başbakanı, “Yemen’de ateşkesin, bölgede barış ve gerilimlerin giderilmesi ve ikili ve çok taraflı diyalogları başlatabileceğini” söyledi.
Belli ki mevcut durumda Arabistan’ın Yemen’e yönelik başlattığı savaşın sonlandırılmasının tek mantıklı yolu diyalog ve iş birliğine sıcak bakmaktadır.
Bu açıdan Pakistan başbakanının Tahran ziyaretindeki müzakereleri ve de İslam İnkılabı Liderinin bölgesel konulara yönelik önemli beyanatları, bölgedeki gerilimler ve güvensizliklerin nedenlerinin tanınması ve bölgesel barış ve güvenliğin sağlanması açısından önem arz etmektedir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.