Mescidi: İran güçlü ve gelişmiş bir Irak istemektedir

  • 06 Ocak 2019
  • 1.372 kez görüntülendi.
Mescidi: İran güçlü ve gelişmiş bir Irak istemektedir

İran’ın Irak Büyükelçisi İrej Mescidi, İran ve Irak’ın ilişkilerinin tüm alanlarda diğer komşu ülkelere başarılı bir örnek oluşacak şekilde geliştiğini söyledi.

Irak, Milli Savunma Üniversitesinde bir konuşma yapan Mescidi, İran’ın Irak’a bakışının insani, İslami ve kardeşçe olduğunu belirterek, Irak’ın İran’dan daha sadık bir dostu olmayacağını söyledi.

İran’ın zorbalık peşinde olmadığını ve zorbalığa da boyun eğmediğini ifade eden Mescidi, milletlerin bağımsızlığı, egemenliği ve izzetinin bu hususlardan daha üstün olduğunu söyledi.

Amerika gibi ülkelerin bölge ve dünya arenasındaki zorba politikalarına değinen İran büyükelçisi, ‘’Bize göre Amerika’da diğer ülkeler gibi bir ülkedir ve BM’de tek oya sahiptir. Amerika’nın neden birçok ülkede üs ve askeri gücü vardır? Neden Amerika herkesi kendi emrinde olması gerektiğini düşünmekte?’’ sorularını sordu.

Mescidi, bunların Amerika’nın sultacı politikasından kaynaklandığını fakat İran’ın buna karşı olduğunu belirterek, İran’ın tüm dünya ülkeleri özellikle komşuları ile iyi siyasi ve ekonomik ilişkileri olduğunu belirterek, İran’ın Irak’a bakışının, stratejik dostluk üzerine olduğunu söyledi.

Mescidi, İran’ın isteğinin tüm alanlarda güçlü ve ilerlemiş Irak olduğunu ifade etti.

İran ve Irak’ın IŞİD ile savaş döneminde yaptıkları işbirliğine değinen Mescidi, ‘’Biz Irak hükümetinin isteği ile ve hiçbir propaganda yapmadan Irak’a teröristlerin yok edilmesi için geldik. Dini mercilerin fetvası ve halk güçlerinin eğitimi gereği sonrası da bu hususta Irak yönetimine yardımcı olduk. Bu müdahale mi sayılmakta? Bizim Irak ordusuna mı halk güçlerine yardımlarımız mı fazladır? IŞİD ile savaş bitti ve İran güçleri döndü.‘’ dedi.

Mescidi, tüm Irak halkının ister Şii, ister Sünni, ister Kürt, ister Arap veya Türkmen olun İran için aynı olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.