Pakistan’da sonu gelmeyen yolsuzluk; Nevaz Şerif istifa etti

  • 29 Temmuz 2017
  • 1.053 kez görüntülendi.
Pakistan’da sonu gelmeyen yolsuzluk; Nevaz Şerif istifa etti

Yüksek Mahkeme tarafından Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif görevden uzaklaştırıldı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin, Şerif’in ailesinin servetine yönelik yolsuzluk soruşturması nedeniyle Şerif’i görevinden azletmesi sonrası görevden çekileceği açıklandı.

Şerif’in ofisinden yapılan açıklamada Başbakan’ın mahkeme kararıyla ilgili çekincelere rağmen görevden çekileceği belirtildi. Açıklamada Başbakan Şerif’in “hukuk devletine olan saygısından ötürü” böyle bir karar aldığının altı çizildi.

Panama belgelerinde Navaz Şerif´in çocuklarının offshore şirketler aracılığıyla Londra´daki gayrimenkullerini sakladığı iddia ediliyordu.

2016 yılının nisan ayında Şerif’in en büyük oğlu Hüseyin Navaz, ailesinin off-shore şirketleri ve ülke dışında gayrimenkulleri olduğunu itiraf etmişti. Hüseyin Navaz, yurtdışına tüm para aktarımın yasal olduğunu savunmuş, mal varlığını açıklamayı ise reddetmişti.

Anayasa Mahkemesi Hakimi Ejaz Afzal Han, düzenlediği basın toplantısında, 5 kişilik hakim heyetinin 273 gün süren davanın ardından oy birliğiyle Şerif’in görevden uzaklaştırılmasına karar verdiğini duyurdu. Han, ayrıca Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar’ın da görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Han, “Pakistan Başbakanının parlamento ve mahkemeye karşı dürüst davranmadığını” belirterek, Şerif’in artık başbakanlık koltuğuna “layık olmadığını” bildirdi. Mahkeme kararına göre, Şerif ömür boyu siyasetten men edildi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca Şerif’in bazı aile üyeleri hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan Ortak Soruşturma Komisyonu (JIT) tarafından toplanan tüm materyallerin, 6 hafta içinde “Yolsuzluk Mahkemesine” gönderilmesine karar verdi.

Panama belgeleri 2016 yılında yayınlanmış ve bu belgeler içinde Şerif’in çocukları Meryem ve ötekilerin adı da zikrediliyordu.

Bu karar ile Pakistan’ın 70 yıllık tarihinde ikinci kez görevdeki bir başbakanı görevden almış oldu. 2012 yılında da o zamanki Başbakan Yusuf Rıza Gilani görevden alınmıştı.

Mali yolsuzluklarla ilgili bir çok belgenin açıklanması aslında Pakistan’da devlet adamları içerisinde yolsuzlukların çok yüksek olduğunu gösteriyor. Yolsuzluk belası yıllardır Pakistan siyasetçileri ve devlet adamlarının içine sızmış ve ülkeyi çok olumsuz etkilemektedir.

Buna binaen panama belgeleri uyarınca, Pakistan başbakanı Nevaz Şerif, eski başbakanlardan Binezir Butto ve daha önceki içişleri bakanı Rahman Melik gibi isimlerin de yer aldığı 200’e aşkın Pakistanlı siyasetçinin adının yolsuzluklara karıştığı açıklanmıştır. Geçen yıl da aralarında Pakistan’ın Beluçistan eyaleti sınır kuvvetleri eski komutanının da aralarında olduğu üst düzey 8 komutan mali yolsuzluklar nedeniyle görevlerinden alınmıştı.

Uluslararası Corruptions Perception Örgütünün raporuna göre  2015 yılı sıralamasında Pakistan 118. sırada iken 2016 yılında bu sıralama 2016’a inmiştir ve bu ise bu ülkede yolsuzluk oranının giderek yükselmekte olduğunu gösteriyor.

Aslında bu yolsuzluk Pakistan’a kişilere mahsus bir olay olmayıp ülkenin siyasi atmosferine organize bir yolsuzluk sisteminin egemen olmasından kaynaklanmaktadır ve bu ise kişilere has bir durum değildir. Bu gibi yolsuzlukların engellenmesi için ilk etapta ülkenin siyasi ve devlet yapısında temel değişikliklere gidilmesi gerekmektedir.

Yolsuzluk belasının ülkenin siyaset ortamına yayılması ve etkin olması ise kısa vadede bu sorunun giderilmesi ve devlet yapısında değişikliğin yapılmasının kolay kolay mümkün olamayacağını gösteriyor. Ancak kuşkusuz Pakistan halkının sahip bulunduğu üstün bilinç ve şuur ve siyasi hassasiyetler nedeniyle, mali yolsuzluklarla ilgili dosyaların tam olarak aydınlatılması ve muhtemel suçlu varsa cezalandırılmasını istemekte. Böyle bir iradenin ülkede var olması ise gelecekte uzun vadede ülkede yolsuzluklarla mücadelede önemli adımların atılacağı umutlarını artırıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.