Ruhani: ABD’liler, dünyanın polis ve hakimi olduklarını düşünüyorlar

  • 08 Nisan 2017
  • 1.085 kez görüntülendi.
Ruhani: ABD’liler, dünyanın polis ve hakimi olduklarını düşünüyorlar

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin Suriye’deki hava üssüne saldırısını kınayarak, ABD’lilerin dünyanın polis ve hakimi olduğunu düşündüklerini belirtti.

ABD,  Cuma günü Suriye’nin İdlip vilayetindeki şüpheli  kimyasal saldırıyı bahane ederek, Akdeniz’deki iki savaş gemisinden atılan 59 adet füze ile Humus’taki Şayrat hava üssünü hedef aldı. Bu saldırıda 4’ü çocuk en az 9 sivil hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Tahran’da katıldığı “direniş ekonomisi ve köy kalkınması” adlı bir seminerde yaptığı konuşmada, tarafsız ülkelerin katılımıyla Suriye’de kimyasal silahın kullanılmasının incelenmesi için uluslararası bir çalışma grubunun kurulmasını isteyerek, şu ifadeleri kullandı: Ruhani konuşmasında, “Tabi bu gruba kasıtlı kişilerle ABD’nin iş başına geçmesine izin vermemekle birlikte tarafsız ülkeler, olay yaratan kimyasal silahların nereden ve kimler aracılığıyla geldiğini incelemelidir, zira BM yetkililerinin açıklamalarına göre de Suriye’deki tüm kimyasal silahlar 2 yıl önce imha edilmiştir”

Ruhani, Suriye yönetiminin BM’nin açıklamasına göre, kimyasal silahı olmadığına işaretle, bu uluslararası araştırma grubunun ABD’liler olmadan ve başkanlık etmeden kurulması gerektiğini, kullanılan kimyasal silahların nereden Suriye’ye geldiğini ve kimin getirdiğini sözkonusu grubun araştırması gerektiğini sözlerine ekledi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bağımsız bir ülkeye ABD’nin saldırı düzenlemesinin hangi bahane ile yapıldığı sorusunu gündeme getirerek, Suriye’deki bütün terörist grupların, bütün uluslararası prensiplere aykırı sayılan ABD’nin zalimce, küstahça ve saldırganca saldırısından mutlu olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın teröristlerle mücadele sözlerine dikkat çekerek, “ABD’liler, kendi sözlerinde samimilerse eğer, neden ilk girişimde, teröristlere yardım ederek, Suriye ordusu aleyhinde harekete geçtiler” açıklamasına bulundu.

Trump’ı eleştiren Ruhani, “Bağımsız bir ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmenin ne tür bir açıklaması var? ABD’de güce yükselen şahıs, teröristlerle mücadele etmek istediğini iddia ediyordu, ancak gerçekleştirdiği bu saldırıyla Suriye’deki tüm teröristleri sevindirdi. Bunları gerçekleştirmeniz için taraflarına yöneltilen tüm eleştirilere rağmen BM ve ABD Kongresi’nden bile izin almadan işgalci bir tavırla tüm küresel ilkeleri ihlal ettiniz” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.