Ruhani: Asya ülkeleriyle yakın ilişki, amacımızdır

  • 17 Aralık 2019
  • 1.388 kez görüntülendi.
Ruhani: Asya ülkeleriyle yakın ilişki, amacımızdır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Doğu’ya bakış ve Asya kıtasının önemli ülkeleri ile daha yakın ilişki, İran İslam Cumhuriyeti’nin amaçlarından sayıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ruhani Salı günü sabah saatlerinde 2019 Uluslararası Kualalampur zirvesine katılmak üzere Malezya’ya doğru yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, Kualalampur zirvesinde İslam dünyasında çok yönlü ilişkiler ele alınacağını belirtti.

İslam dünyasının coğrafya, enerji, nüfus, sanayi, kültür ve medeniyet alanlarında potansiyellerine değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, terör, savaş, ecnebi müdahalesi ve kalkınma için gerekli şartların yokluğu, İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu bazı sorunlar olduğunu kaydetti.

Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti ve Malezya bölgesel meseleler ve İslam dünyasının sorunları hakkında ortak görüşleri paylaştıklarını ve her iki ülke İslam dünyasının sorunlarının çözümü için müzakere ve diyalog zarureti konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

İran ve Japonya’nın siyasi, iktisadi ve çevre gibi alanlarda ilişkilerine de temas eden Cumhurbaşkanı Ruhani, Amerika’nın zalimane ve illegal yaptırımları kalıcı olmadığını, dünya ülkeleri İran İslam Cumhuriyeti ile yakın ilişki istediklerini ifade etti.

Tokyo ziyareti ikili ilişkileri kolaylaştırma ve İran ve Japonya arasında önemli meseleleri ele almaya yönelik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinde ayrıca bölgenin güvenlik meselesini ve iki tarafın ilgi duyduğu diğer konuları da masaya yatıracaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Malezya Başbakanı Matahir Muhammed’in resmi daveti üzerine ve 2019 Uluslararası Kualalampur zirvesine katılmak amacıyla Salı günü Malezya’ya gitti.

Ruhani daha sonra da Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin resmi daveti üzerine Cuma günü Kualalampur’dan Tokyo’ya geçecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.