Ruhani: İran’ın ŞİÖ’ye üyeliği, herkesin lehine

  • 06 Eylül 2015
  • 808 kez görüntülendi.
Ruhani: İran’ın ŞİÖ’ye üyeliği, herkesin lehine

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daimi üyeliğinin herkesin lehine olduğunu vurguladı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısına katılan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İran’ın Şankay İşbirliği Örgütü’ne tam üyeliği önündeki tüm engellerin kalktığını ve diğer üyelerin de İran’ın üyeliğini desteklediğini ifade etti.
Dün akşam üst düzey bir heyet başkanlığında Tahran’a gelen ve bu sabah Tahran Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılanan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in de katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi.
İki ülke cumhurbaşkanları bu sabah yaptıkları ikili görüşmenin ve 8 anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlanan İran-Kırgızistan Heyetleri Üst Düzey Ortak Oturumu’nun ardından gazetecilerin önüne geçti.
Hasan Ruhani, İran ve 5+1 Grubu arasında varılan Nükleer Anlaşma sonrası bölgeye yeni koşulların hakim olduğunu belirterek, “Bugün İran ve Kırgızistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için büyük potansiyeller mevcut ve biz bu potansiyelleri en iyi şekilde kullanmalıyız” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Kırgız mevkidaşı Atambayev ile katıldığı ortak basın toplantısında ayrıca Kırgızistan’ın bulunduğu doğal konumu itibariyle hidroelektrik tesislerinin inşası için çok elverişli bir doğaya sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu hidroelektrik tesisleri sayesinde sadece Kırgızistan’ın değil, belki komşu ülkelerin elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü bile karşılamak mümkün” dedi.
Ruhani ayrıca Kırgızistan ekonomisinin kalkınması yolundaki en önemli ihtiyaçlardan birinin açık denizlere ulaşım olduğunu kaydederek, “Bu doğrultuda İran’ın güney limanları ve özellikle de Çabahar ve Bender Abbas limanları Orta Asya’nın ve Kırgızistan’ın açık denizlere ulaşımını sağlayabilir” diye konuştu.
Hasan Ruhani sözlerinin devamında ayrıca Kırgızistan’ın İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik talebini olumlu karşıladığını hatırlatıp “İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyeliği İran ve Kırgızistan’ın lehine olacaktır. Ayrıca bölgede mevcut olan güvenlik sorunları, terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda da daha yakın işbirliğine gidilmesini umuyorum” dedi.
Sözkonusu ortak basın toplantısında söz alan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ise, Tahran ziyareti sırasında gösterilen misafirperverlik dolayısıyla şükranlarını sunduğunu belirtip, “Biz İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyeliğini destekliyor ve böylesi bir girişimin bu örgütün ekonomik ve siyasal gücüne güç katacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Atambayev, İki ülkenin 1 yıllık işbirliği programını açıklayarak, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olduğunu, İranlı tüccarların bu ülkede oluşan büyük pazara girebileceğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.