Saldırgan Suudi koalisyon: Yemen’e insani yardımlara engel olmuyoruz

  • 03 Ocak 2018
  • 1.014 kez görüntülendi.
Saldırgan Suudi koalisyon: Yemen’e insani yardımlara engel olmuyoruz

Saldırgan Suudi rejimi koalisyonu, bir kaç yıldır Yemen’e karşı uyguladıkları ve son dönemde daha da şiddetlendirdikleri ablukayı inkara kalkıştı. Oysa Yemen’de şu anda bu ambargo nedeniyle ciddi insani bir facia yaşanmakta.

İRİB haber ajansının bildirdiğine göre medya ve basında Suudi rejimi koalisyonunun Yemen’i ablukası ve ambargosu nedeniyle Yemen halkının insani bir kriz ve facia içinde olduğuna dair haberlerin yayınlanması, halkın kolera ve difteri hastalığına yakalanmasıyla ilgili bir takım haberlerin yayınlanması ardından saldırgan güçler böyle bir yalanlamada bulunmaktalar.

2014 yılından şimdiye kadar Suudi Arabistan öncülüğündeki saldırgan koalisyon güçlerinin Yemen’e saldırısı sonucu yardıma muhtaç milyonlarca Yemenli’ye, insani ve tıbbi yardımlar ulaştırılamıyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Yemen’deki birçok limana yönelik abluka nedeniyle salgın hastalıklarla mücadele için gerekli malzeme ve ekipler yetiştirilemiyor.

Yemen ordusu ve halkına karşı sürgündeki firari eski Devlet Başkanı Mansur Hadi’yi destekleyen koalisyon ise, insani yardımların engellendiğine dair iddiaları yalanladı.  Suudiler öncülüğündeki koalisyon tarafından yapılan açıklamada, insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasının engellendiğine dair iddiaların ‘kategorik olarak reddedildiği’ duyuruldu. Açıklamada, yardım malzemelerinin ablukaya takıldığına dair ‘sağlam bir kanıt’ olmadığı da iddia edildi.

Ancak yerel ve uluslararası medya organları ile insani yardım kuruluşlarına göre, Yemen açıklarındaki gıda, yakıt ve tıbbi malzeme taşıyan çok sayıda gemi  geciktiriliyor. Gözlemciler, gıda ve tıbbi malzemelerin geçişine izin verildiğini ancak bu geçişlerin oldukça gecikmeli gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar. Ayrıca ticari ürünlerin nakline ise kesinlikle izin verilmediği iddia ediliyor.

Ülkede geçtiğimiz yıl ortaya çıkan kolera salgınının 1 milyona yakın kişiye bulaştığı tahmin edilirken, Nisan-Aralık 2017 arasında 2 bin 200’ün arasında kişi hayatını kaybetti. Yemen’de açlıkla karşı karşıya kalan kişilerin sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu savunuluyor.

Ayrıca WHO’ya göre, ağustos ayından bu yana en az 380 kişi difteri salgını nedeniyle hastanelere kaldırıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.