Suudi krallık rejimi, siyah altınla oynama kurbanı

  • 30 Aralık 2015
  • 1.010 kez görüntülendi.
Suudi krallık rejimi, siyah altınla oynama kurbanı
Dünya petrol piyasasında petrol fiyatının düşürülmesinde etkin rol oynayan Suudi krallık rejimi, ağır bir ekonomik krize yakalanmış bulunuyor.

En büyük petrol üreticisi olan Arabistan, petrollerini Amerika ve İngiltere başta olmak üzere batılı güçlere yağmalattırarak, OPEC ve diğer petrol üreticisi ülkelere karşı büyük bir ihanette bulunup, petrol fiyatını düşürmesi ve talep hacminden fazla petrol arzı ve ihracat yapması ardından Arabistan ekonomisini de krize soktu.

Suudi Vahhabi dikta krallık rejimi pazartesi günü yaptığı açıklamada, Arabistan’ın büyük bir bütçe açığı yaşadığını, yakıt sübvansiyonlarını gözden geçirdiğini, su, elektrik, petrol ürünleriyle gaz yağı, benzin ve mazot fiyatlarını yüzde 50 oranında arttırdığını bildirdi. Suudi Arabistan krallık rejimi, 2015 yılı bütçesinin 98 milyar dolar açık verdiğini, 2016 yılı genel bütçesinin de yüksek oranda açık vereceğini ilan etti.

Suudi Krallık rejimi günlük 10 milyon 400 bin varil petrol üreterek, petrol talebinden fazla arz yaparak piyasaları bozarak, petrol fiyatını 30 dolara düşürmüştür. Bu sinsi ve karanlık politikasıyla petrol üreticisi ülkelerin de bütçe açığına sebep olan Suudi krallık rejimi, şimdi kendisi de bu politikadan zarar görmeye başlayınca, bütçe açığından dolayı stratejik döviz birikimini kullanma zorunda kalmıştır. Arabistan halkıyla İslam aleminin kalkınıp gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamak yerine, Suudi krallık rejimi Amerika ve Avrupa bankalarında 730 milyar dolar yatırmış bulunuyor. Bütçe açığından dolayı, bu stratejik döviz hesabından 80 milyar dolar çekmiştir. Buna ilaveten iç piyasadan da 20 milyar dolar devlet ihalesi açıp, iç borçlanmaya gitmiştir.

Suudi krallık rejimi Amerika’nın emir kulu olarak, bu iç ekonomik krize rağmen inatla petrol arzını OPEC kararları dışında arttırıp sürdürmekte, ucuz petrol fiyatıyla diğer petrol üreticisi ülkeleri devre dışı bırakmaya çalışmaktadır. Suudi krallık rejiminin talep fazlası petrol arzı yapmasından diğer bir sinsi amacı da, İran ile yapılan nükleer anlaşmadan ve yaptırımların kalkmasından sonra, İran’ın etkin bir şekilde petrol piyasasına geri dönmesini engellemek ve bastırmaktır. Nitekim Suudi krallık rejimi 2016 yılı petrol anlaşmalarına göre, varil başına petrolü 26 dolardan ihraç edecektir. Bu Suudi krallık rejiminin inatçı politikasının devam etmesi, ekonomik intihar anlamını taşıyor.

Suudi krallık rejiminin militarist ve saldırgan girişimleri, Amerika ve diğer ülkelerden yüz milyarlarca dolar silah satın alıp, Yemen halkına savaş açıp, bombardımanlarını sürdürmesi, Irak, Suriye ve diğer İslam ülkelerinde tekfirci teröristleri beslemesi de ağır mali ve parasal kaynakları heba etmek ve İslam ülkelerini yıkım ve katliama boğmaktan başka bir sonucu olmayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.