Trump, protestolar eşiğinde Helsinki’ye indi

  • 16 Temmuz 2018
  • 1.735 kez görüntülendi.
Trump, protestolar eşiğinde Helsinki’ye indi

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için gittiği Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye inerken Helsinki’de Trump aleyhinde yoğun gösteriler düzenlendi.

Düzenlenen gösterilere binlerce insan katılırken Trump’ın Helsinki ziyareti ve dünya genelindeki militarist ve vahşi siyasetleri aleyhinde sloganlar atıldı.

Bu arada Trump uçuş öncesi CBS’e verdiği röportajdaysa, Helsinki’ye ‘düşük beklentilerle gittiğini’ söyledi.

ABD Başkanı, “(Finlandiya’ya) düşük beklentilerle gidiyorum. Yüksek beklentilerle gitmiyorum” ifadelerini kullandı.

​Diğer taraftan Helsinki’de ilk tam kapsamlı görüşmelerini yapacak olan Putin ve Trump, geçen yıl uluslararası zirveler kapsamında iki kısa görüşme yapmıştı. Liderlerin bir araya geleceği geniş kapsamlı bir görüşmeye yönelik planlar ise, Rusya’nın, 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar ve mart ayında İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus ajanın İngiltere’de zehirlenmesi yüzünden ilişkilerin bir kez daha gerilmesi nedeniyle ertelenmişti.

Trump’ın Helsinki’de Putin’le yapacağı görüşme ABD’de Demokratlar tarafından eleştirilirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘görüşme konusunda fazla heyecanlanılmamasını ve bir dönüm noktası beklentisine girilmemesini’ tavsiye etmişti.

Bu arada Finlandiya daha önce de ABD ve Sovyet liderlerinin görüştüğü ‘tarafsız bölge’ görevi görmüştü. Sözgelimi ABD’de dönemin başkanı olan Gerald Ford ve Sovyet lider Brejnev 1957’de bu ülkede bir araya gelmişti.
Finlandiya ayrıca, dönemin ABD başkanı George Bush ile SSCB lideri Mihail Gorbaçov’un 1990’daki görüşmesine de ev sahipliği yapmıştı. ABD başkanı Bill Clinton da 1997’de o dönemki Rus mevkidaşı Boris Yeltsin ile 1997’de yine Helsinki’de bir araya gelmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.