Trump’ın Koronavirüs salgınını Yönetme Beceriksizliğini Örtbas Etme Çabası

  • 19 Nisan 2020
  • 830 kez görüntülendi.
Trump’ın Koronavirüs salgınını Yönetme Beceriksizliğini Örtbas Etme Çabası

Koronavirüs salgını şimdi her yerden ziyade Amerika hükümeti ve Amerika halkını hedef almıştır.

Buna rağmen Trump hükümetinin bu alandaki performansı, özellikle de kayıtsızlığı, gecikmeli olarak harekete geçme ve Donald Trump’ın hatalarını kabul etmesi  Amerika halkının ciddi memnuniyetsizliğine neden olmuştur.  Amerika makamları ve başında da Donald Trump  koronavirüs ile mücadele şeklinden dolayı ağır eleştirilere maruz kaldığı sırada  son haftalarda Çin ve dünya sağlık örgütünü suçlamaktadırlar.

Amerika makamları Çin’in koronavirüs istatistiklerini sorgulayarak bunların sahte ve yanlış olduğunu söylüyorlar.  Amerika başkanı Trump ise Dünya Sağlık Örgütünü bile Çin ile işbirliği yapmak ve koronavirüs ile ilgili gerçek istatistikleri gizlemekle suçlayarak bu örgüte yönelik mali yardımları kesme tehdidini de Çarşamba günü gerçekleştirdi.

Şimdi de hükümetinin koronavirüs ile mücadeledeki performansından dolayı ağır eleştiriler alan  Trump   mazeret ve bahaneler uydurmak sureti ile ortaya çıkan durumu izah etmeye ve paçayı kurtarmaya çalışıyor.  Bu doğrultuda Amerika Başkanı Trump  bir kez daha Çin’i suçlayarak  bu ülkedeki kurbanların Amerika’dakinden daha fazla olduğunu öne sürdü.   Trump kişisel Twitter hesabından şöyle bir mesaj paylaştı:” Çin son zamanda  ölümlerin iki kat arttığını duyurdu. Ancak durum daha kötü ve ölüleri Amerika’dan çok daha fazladır.  Bu rakamlar ise gerçeklerden çok uzaktır. “

Amerika’nın Çin tarafından doğru bilgiler ve istatistiklerin sunulmaması suçlaması ise hiçbir zaman ispatlanmamıştır. Trump’ın ise hangi temele ve kanıta dayalı olarak bu iddiada bulunduğu da bilinmemektedir. Amerika başkanı Trump ayrıca defalarca  Çin’i koronavirüs ile mücadelede gizli işler yürütme ve kayıtsız kalmak ve ihmal etmekle suçlamıştır.

Trump’ın bu suçlamaları ise Çin’in tepkilerine yol açmıştır.   Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lixian ise   Kovid19 salgını hususunda hiçbir gizli işin yürütülmediğini belirterek bunun sebebinin de hükümetin hiçbir zaman böyle bir şeye izin vermeyeceği olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü de Çin’de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin yeniden sayılması ile proje yürüttüğünü belirtti.  Cuma günü ise Çin’deki ve dünyadaki koronavirüsün ilk belirdiği ve bulunduğu nokta Wuhan şehrinde kurbanların sayımı sonucunda  1290 kişinin de hayatını kaybetmesi ile ölülerin sayısı  3869’a ulaştı. Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Çin cumhurbaşkanı Xi Jingping ise Pekin’i koronavirüs tehdidini geç bildirmekle suçlamalarının reddedilmesine ve bunların yıkıcı propaganda olduğuna vurgu yapıyor.

Trump aynı zamanda  Amerika’ya Çin’den uçuşların yasaklanmasının bu hastalığın Amerika’ya büyük hizmet verdiğini iddia ediyor.  Trump şöyle bir açıklamada bulundu:”   Dünya Sağlık Örgütü’nün Çinlilerin Amerika’ya uçuşlarını kısıtlama uygulanmaması yönündeki çağrılarına karşı olup Çinlilerin Amerika’ya girişine de mani olup binlerce insanın hayatını kurtardım. “

Trump’ın aşırı derecede Çinlilerin bu ülkeye gelmemesi ve böylece binlerce Amerikalının hayatını kurtarmasına vurgu yapması aslında temelsiz bir iddiadır. Çünkü bu sefer kıstılamaları bir nebze koronavirüsün yayılması hızını azaltsa da ancak daha önce Amerika’da koronavirüsün olduğu tespit edilmiştir. Çoğu sağlık ve tedavi uzmanı ve de Trump’ın muhalifleri  de hükümetin sıkı ve zamanında adımlar atmaktan çekindiğini ve bu yüzden koronavirüsün tüm ülkeye yayıldığını söylüyorlar.

Genel olarak  Trump’ın Çin’i suçlaması, Dünya Sağlık Örgütü’ne intikam amaçlı olarak yardımları kesmesi sırf onun hükümetinin koronavirüs ile mücadeledeki kifayetsizliğini örtbas etmek hedefi ile yapıldığını gösteriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.