Uzmanlar: “UCM’nin Soruşturma Kararını Ancak Güvenlik Konseyi Engelleyebilir”

  • 20 Ocak 2015
  • 868 kez görüntülendi.
Uzmanlar: “UCM’nin Soruşturma Kararını Ancak Güvenlik Konseyi Engelleyebilir”

Uluslararası hukuk uzmanları, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki ihlalleri soruşturma kararının ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uluslararası barışı ve güvenliği koruma gerekçesiyle 12 ay süreyle ertelenebileceğini ve bu sürenin daha sonra yeniden uzatılabileceğini ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi sözcüsü Fadi Abdullah, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, mahkemenin bağımsız çalıştığını ve hiç kimsenin mahkemeye baskı yapamayacağını söyledi.

Uluslararası hukuk profesörü Eymen Selame, UCM’nin soruşturma kararının tek bir yolla engellenebileceğini, bu yolun da BM Güvenlik Konseyi’nin soruşturmayı erteleme kararı alması olduğunu bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi yönetmenliğini 16’ıncı maddesine dayanarak böyle bir karar alabileceğine işaret eden Selame, soruşturma hakkında 12 ay süreyle erteleme kararı alınabileceğini ve bu ertelemenin sınırsız bir şekilde uzatılabileceğini söyledi.

Mısır Aynu Şems Üniversitesi öğretim görevlilerinden uluslararası hukuk profesörü İbrahim El-Anani de BM Güvenlik Konseyi kararının daimi üyeler dahil 9 üyenin onayını gerektirdiğini hatırlattı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.