Zarif: Trump muhtemelen İran’ın nükleer anlaşmaya bağlılığını açıklamayacak

  • 30 Eylül 2017
  • 1.075 kez görüntülendi.
Zarif: Trump muhtemelen İran’ın nükleer anlaşmaya bağlılığını açıklamayacak

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerikan başkanının İran’la imzalanan nükleer anlaşmaya karşı düşmanlığından dolayı, ‘Öyle sanıyorum ki, Trump, ekim ayında İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını açıklamayacak’ dedi.

Trump hükümetinin Amerikan kanunlarına göre 16 ekim tarihinde İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kalıp kalmadığına dair Amerikan Kongresi’ne rapor sunması gerekiyor.

Eğer Trump, İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kalmadığını ilan ederse, Amerikan Kongresi’nin 60 gün içinde nükleer anlaşmanın yürürlüğünü durdurma ve yeniden İran’a karşı yaptırım kararları alma gibi durumu bulunuyor.

İran dışişleri bakanı Financial Times ve Guardin gazetelerine verdiği demeçte, Amerika’nın nükleer anlaşmaya bağlı kalmaması halinde İran’ın bu anlaşmaya karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini söyledi.

Bilindiği gibi İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmanın yürürlüğüne 0cak 2016’da başlanmış ama ABD hükümeti sürekli bu anlaşmanın yürürlüğünün engellemesine dair girişimlerde bulunmuştur.

Amerikan başkanı Trump, anlaşmayı imzalayan diğer ülkelerin aksine bu anlaşmayı Amerikan tarihinin en kötü anlaşması olarak nitelemiş ve bunu iptal edeceğini bildirmiş fakat dünyanın tepkisinden dolayı bu zamana kadar bu şom hedefini gerçekleştirememiştir.

Bu arada AB dış siyaset sorumlusu Mogherini de, son yaptığı açıklamada tekrar İran’la varılan anlaşmayı desteklediklerini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.