Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın, ülkesine döndüğünü açıkladı

  • 15 Mayıs 2015
  • 805 kez görüntülendi.
Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın, ülkesine döndüğünü açıkladı

Darbe girişiminde bulunulan Burundi’de Devlet Başkanı Nkurunziza ülkesine döndüğünü açıkladı. BM Güvenlik Konseyi, Burundi’deki darbe girişimini kınadı.

Darbe girişimi yaşanan ülkesine dün girmesi engellenen Nkurunziza, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Burundi’ye döndüğünü bildirdi. Nkurunziza, “Vatanseverliklerinden dolayı ordu ve polisi tebrik ediyorum. Halkımızı da gösterdikleri sabırdan dolayı kutluyorum” diye yazdı.

Bu arada ülkede durumun hala karışık olduğu ve darbeciler ile yönetim yanlıları arasında başkent Bujumbura’daki çatışmaların hala devam ettiği kaydedildi.

Burundi’deki krize çözüm yollarını görüşmek üzere dün düzenlenen Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Zirvesi için Tanzanya’ya giden Burundi Devlet Başkanı Nkurunziza, darbe girişimi haberleri üzerine ülkesine dönme kararı almış ancak hava sahasına giriş izni verilmemesi üzerine Tanzanya’ya dönmüştü.

Burundi Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada ise darbe girişiminin başarısız olduğu açıklanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, Burundi’deki gelişmeleri değerlendirmek için kapalı oturumda bir araya geldi. Toplantıda BM Genel Sekreteri’nin Afrika’daki Büyük Göller Bölgesi Özel Temsilcisi Said Djinnit, Konsey üyelerine son duruma ilişkin bilgi verdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BM Güvenlik Konseyi Başkanı ve Litvanya’nın BM Daimi Temsilcisi Raimonda Murmokaite, Konsey’in Burundi’deki olayları ve özellikle “hukuksuz bir şekilde iktidarı ele geçirmek” amacıyla sivillere karşı şiddet uygulayanları kınadığını söyledi.

Burundi’de tüm taraflara şiddeti bırakma, barış ve istikrara dönme çağrısı yaptıklarını ifade eden Murmokaite, “Konsey üyeleri, ülkede bir an önce hukuka dönülmesini ve Arusha anlaşması çerçevesinde seçimlerin güvenilir şekilde gerçekleştirilmesini istiyor” dedi.

Said Djinnit’in çalışmalarına verilen desteği de vurgulayan Murmokaite, “Güvenlik Konseyi, Burundi’nin barış ve güvenliğini tehdit eden şiddet eylemlerine cevap verme niyetinde olduğunu ifade eder” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.