Hasan Ruhani: Amerika KOEP’ten çıkacak olursa bunun zararı sadece kendisine olacak

  • 11 Ekim 2017
  • 1.378 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Amerika KOEP’ten çıkacak olursa bunun zararı sadece kendisine olacak

Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) tüm dünya devletleri için büyük bir sınav olduğunu belirten İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika’nın KOEP’ten çıkması durumunda bunun zararının sadece kendisine yönelik olacağını ve İran’ın kendi hedeflerini tahakkuk ettirme konusunda hiç bir sorununun olmayacağını bildirdi.

Bakanlar Kurulunda açıklamada bulunan Ruhani, KOEP’in müzakerelerde bulunan ülkeler ve tüm dünya ülkeleri için büyük bir sınav olduğunu belirterek, ‘’Taahhütleri yerine getirmek ve ahde vefa, dünyanın bir devlete itimadının temelidir’’ dedi.

İran halkının, ülkeye baskı uygulanmaya çalışıldığı zaman hep sahneye gelip baskı uygulamak isteyenlere gerekli yanıtı verdiklerini ifade eden Ruhani, ‘’ABD başkanının İran aleyhine güç gösterisi için Arabistan’a geldiğinde, İran halkı en iyi şekilde seçimlerde sandık başına giderek, ABD ve destekçilerine gereken yanıtı verdi’’ dedi.

Karşı tarafın taahhütlerini yerine getirmemesinin İran’ın yenilgisi olmadığını, tam tersine karşı tarafın yenilgisi olacağını ifade eden Ruhani,’’Biz doğru zaman ve gereğinde doğru yolu seçtik ve müzakerelere katıldık ve müzakereleri tüm gücümüzle yaptık ve elde ettiklerimiz de, elde edebileceğimizlerin en iyisidir.Müzakere taraflarının tamamı sözlerinde dururlarsa bu onların haysiyetini korumaları anlamına gelir, eğer birisi anlaşmaya bağlı kalmazsa kendi haysiyetini zedelemiş sayılır’’ dedi.

ABD’ye karşı o ülke içi ve dışında saflar oluştuğunu ifade eden Ruhani, ‘’ABD içinde ABD yönetiminin uygulamaları hakkında politikacılar ve elitlerin nasıl tutum sergilediklerine dikkat ediniz. ABD başkanını uygulamaları ile o ülkedeki ayrışma derinleşmektedir. ABD KOEP’ten çekilmek istediği zaman halk nezdinde ABD’nin ne denli büyük zarar ettiği daha açık bir şekilde belli olacaktır’’ dedi.

Dünya çapında da sadece Siyonist rejim ve parmakla sayılabilecek birkaç ülkenin ABD’nin yaptıklarını desteklediklerini ifade eden Ruhani, ‘’İran bugün seçtiği yolda dünya tarafından desteklenmektedir ve hatta ABD’nin Avrupalı destekçileri de anlaşmanın bozulmasını desteklemiyorlar zira bu, ikili bir anlaşma değildir ve uluslararası bir anlaşmadır’’ dedi.

ABD yeni yönetiminin eski yönetimin tüm yaptıklarına karşı olduğunu ilan etmesinin utanç verici olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Bugün İran taahhütlerine bağlı bir ülke olarak dünya kamuoyu ve devletlerinin alkışını kazanmıştır ve ABD, itibar ve haysiyetini satışa çıkaran bir hükümet olarak anılmaktadır. Biz büyük bir iş yaptık, Dünyanın desteklediği bir anlaşmaya imza attık ve düşmanın yapmak istediklerine karşın delik ve beyanla durduk’’ diye konuştu.

Ruhani,’’İran milletinin hiçbir zaman ABD’ye güvenmemekteydi ve ABD’nin bizim milli menfaatlerimize karşı neler yaptığını bilmektedir, fakat bugün her zamandan daha sıkı bir şekilde bir birinin yanında yer almaktadır. ABD, BM Güvenlik Konseyi kararı haline gelen uluslararası bir karara karşı geldiğinde sadece İran ile değil tüm dünya’ya karşı geldiğini bilmelidir. ABD hata yapıp KOEP’ten çıkarsa bunun zararı sadece ABD için olacaktır. Bizim çeşitli yollarımız vardır ve ülkemiz ve nizamın yararına olan yolu seçeriz ve hedeflerimizi ilerletmek için bir sorunumuz olmayacaktır’’ dedi.

Bugün kimin isyankar devlet olduğunun belli olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’ABD yönetimi ikinci hata yaparak Devrim Muhafızları aleyhinde bir uygulamaya geçerse, hata içinde hata yapmış olur zira Devrim Muhafızları sadece askeri bir birlik değildir, halkın kalbinde yer etmiştir ve zor zamanlarda İran’ı savunmuştur’’ dedi.

Ruhani, ABD’nin her gün dünya milletleri nezdinde daha menfur hale geldiğini ifade ederek, İran’ın her zaman mazlum ülkelerin ve yardım isteyenlerin yanında yer aldığını söyledi.

Irak Kürt bölgesindeki referanduma işaret eden Ruhani, ‘’Biz İran, Irak, Suriye ve Türkiye’deki Kürt halkını seviyoruz. Kürtlere bir baskı uygulanmasını istemiyoruz. Eğer Irak Kürt bölgesi yetkilileri bir hata yaptıysa onun bedelini ödemeliler fakat Kürt halkı barışsever bir halk olarak ilerlemek istiyor ve saygı duyulacak halktır’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. haktan dedi ki:

    Ruhani ağa ve katkı sunan birimleri tebrik ederek diyeyim ki düşman hezeyandadır. Şeyh Hasan Ruhani nin nükleer santral konusunu bahane eden ve İran aleyhine ülkesinde, batıda ve medya ayağı ve destekçilerinin olduğu ülke ve yanılan insanlar da dahil kara propaganda ile müslümanlar ve İran halkı aleyhine geliştirmekte olduğu ve ilerleterek İran’a karşı bölge içinde ve koalisyon çerçevesinde savaş senaryoları büyük bölümüyle hezeyana uğradı. Avrupa,abd, Asya, Afrika diğer kıta ve ülke insanları İran halkına karşı yanlış algılar, antiislam ve haksız önyargı yanlış düşünce ve bakışlara sahip iken tabi bunun da bir yüzdesi var şimdi ise İran siyaseti ve halkının bu önyargı, iftira ve bakışları kasıtlı düşmanlar dışında kırabildiği söylenebilir ki Ruhani nin dini kişiliği ile akademik kariyeri de buna fırsat sundu. Abd de haysiyet aramayın dereceleri o kadardır. Bu anlaşmaların hedefi fikrimce başarıya ulaştı ki dezavantajları avantaja dönüştürmek önemli:) ukalalık gibi.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.