İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bir çok ülke başkanıyla görüştü

  • 15 Nisan 2016
  • 793 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bir çok ülke başkanıyla görüştü

Ä°slami Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ä°stanbul’da Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı zirve oturumu kulisinde Azerbaycan cumhuriyeti, Afganistan, Cezayir, Umman ve Endonezya cumhurbaÅŸkanlarıyla görüştü.

Ä°RÄ°B ajansına göre, Ruhani, dün Azerbaycan Cumhuriyeti cumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev’le görüşmesinde, iki ülke arasında yetkililerin daha fazla çabalarıyla, ikili iliÅŸkilerin baÅŸta ticari ve iktisadi olmak üzere bölgesel ve uluslar arası tüm alanlarda daha fazla geliÅŸmesi gereÄŸine vurgu yaptı.

Sözkonusu görüşmede Aliyev de, iki ülke iliÅŸkilerini samimi ve dostça niteledi ve bütün alanlarda Bakü’nün Tahran’la imzaladığı anlaÅŸmalara baÄŸlı kalarak iliÅŸkileri geliÅŸtirmekte kararlı olduÄŸunu söyledi.

Ä°ran cumhurbaÅŸkanı Ruhani, Afganistan hükümetinin yürütme baÅŸkanı Abdullah Abdullah ile de görüşmesinde, iki ülke arasında baÅŸta kültürel olmak üzere çok fazla ortak yönlerin olduÄŸunu belirterek, Afganistan’ın uzun yıllardır çok zor ÅŸartlara tahammül ettiÄŸini ama her zaman bağımsızlığı ve güvenliÄŸi için mücadele ettiÄŸini söyledi. Görüşmede, Abdullah Abdullah da, iki ülke ortak komisyonların daha aktif hale gelerek, ikili iliÅŸkilerin güçlenmesi gereÄŸine vurgu yaptı.

Ä°slami Ä°ran cumhurbaÅŸkanı Ruhani, Cezayir senato meclisi baÅŸkanı Abdulkadir Bin Salih ile de görüşmesinde, bugün iki ülkenin bölgesel ve uluslar arası meselelerde yakın ve ortak görüşlere sahip olduÄŸunu belirterek, ikili iliÅŸkilerin geliÅŸmesinin altını çizerken Cezayirli yetkili de, Ä°ran ve Cezayir’in bir çok bölgesel ve uluslar arası konularda ortak görüşlerde olduÄŸunu dile getirdi ve Ä°ran’la her alanda iliÅŸkileri geliÅŸtirmek istediklerini söyledi.

Ruhani, Ä°stanbul’da ayrıca Umman meclis baÅŸkanı Yahya Bin Mahfuz el’Menzeri ile görüşmesinde, iki ülke iliÅŸkilerini derin ve samimi olarak nitelerken, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyetinin her zaman Umman’la dost ve samimi bir komÅŸu olduÄŸunu ve Umman’ın yanında olduÄŸunu belirterek, ikili iliÅŸkilerin geliÅŸmesinde hiçbir engel olmadığını söyledi.

Ummanlı yetkili de, Tahran’la her alanda iliÅŸkilerin geliÅŸmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

İslami İran cumhurbaşkanı ayrıca Endonezya cumhurbaşkanı yardımcısı Yusuf Kela ile görüşmesinde, ikili ilişkilerin gelişmesi için karşılıklı görüşmelerin artmasına vurgu yaptı.

Endonezya cumhurbaşkanı yardımcısı da, İran ve 5+1 grubu arasında varılan nükleer anlaşmayı tebrik etti ve İranlı yetkililerin şu anda ele geçen fırsatları değerlendirmeleri ve bu doğrultuda İran ve Endonezya ilişkilerinin de yeni bir döneme girmesini ümit etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.