İranlı yetkililer: ABD, İran’ın petrol ihracatını sıfırlayamaz

  • 27 Nisan 2019
  • 1.254 kez görüntülendi.
İranlı yetkililer: ABD, İran’ın petrol ihracatını sıfırlayamaz

ABD yönetimi geçtiğimiz hafta, İran’ın petrol ihracatını kendince sıfırlama kararı alarak, İran’ın petrol müşterileri için yaptırımlarında muafiyeti uzatmayacağını duyurdu. Ancak İran İslam Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri, ABD’nin İran’ın petrol satışını asla durduramayacağını belirtiyor.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei geçtiğimiz hafta bir grup işçiyi kabul ettiği görüşmede yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararına gösterdiği tepkide, “istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz kadar petrol satacağız” açıklamasında bulunarak, ABD’ye tokat gibi bir yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD’nin İran petrol ihracatını durdurmayacağını belirtti.

Ülke genelinde cuma namazı imamları da dünkü hutbelerinde ABD’nin İran’ın petrol ihracatına engel olmayacağını deklare ettiler.

Bu çerçevede, Tahran Cuma Namazı hutbelerinde konuşan Ayetullah İmami Kaşani, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti aleyhinde son 40 yıldaki cinayetlerine işaretle, Trump’ın, ABD’nin gerçek yüzünü daha net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, dün Amerikan Fox News kanalına yaptığı açıklamada, ABD başkanı Trump’ın İran aleyhinde baskıya dayalı kampanyasının yenilgiye mahkum olduğunu söyledi.

Bakan Zarif, ayrıca Beyaz Saray ulusal güvenlik müşaviri John Bolton, ırkçı İsrail rejimi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin İran’da İslam nizamını devirmeye çalışmalarına da temasla, ”B” takımı, (Bolton, Benyamin Netanyahu, Bin Selman ve BAE veliahdı Bin Zaid) Amerika’yı İran İslam nizamı ile bir çatışma çıkarmak için çaba gösteriyorlar” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanı Bijen Zengene ise, ABD’nin İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirme hayalinin gerçekleşmeyeceğini belirtti.

İran Savunma Bakanı Hatemi, ABD yaptırımları yüzünden İran’ın petrol ihracatının tamamen durması halinde aynı güçte yanıt vereceklerini belirtti.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei’nin askeri yüksek danışmanı General Seyyid Yahya Rahim Safevi, Amerika’nın başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere başka ülkelere karşı tek yanlı politikaları yenilgiye mahkum olduğunu vurgularken, İran İslami Şura Meclisi başkanının uluslararası işler danışmanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, isyancı Trump’ın yalnızca güç dilinden anladığını belirterek, ”’onu var olan gücümüzle geri püskürtürüz’ dedi.

ABD’nin İran’ın petrol müşterileri için muafiyeti uzatmama kararı, Türkiye, Çin, Güney Kore ve Hindistan gibi İran’ın büyük petrol müşterilerinin eleştiri ve tepkilerine yol açmıştır.

Uzmanlar da, ABD’nin İran’ın petrol ihracatını sıfırlama gücüne sahip olmadığını, İran’ın muhtelif yöntemlerle petrol satışına devam edeceğini bildiriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.