Amerika Destekli Teröristler Halep’te Bozguna Uğramaya Devam Ediyor

  • 30 Kasım 2016
  • 1.045 kez görüntülendi.
Amerika Destekli Teröristler Halep’te Bozguna Uğramaya Devam Ediyor

Lübnan Hizbullah Hareketi ve Iraklı askeri birliklerin desteğiyle Suriye Ordusu Halep’in yüzde 40’ndan fazla bir alanı teröristlerin işgalinden kurtardı.

İranlı askeri kaynakların verdiği bilgiye göre; Suriye ordusuna bağlı birlikler, doğu Halep’i oluşturan toplam 45 kilometrekarenin 20 kilometrekaresini ele geçirmiş durumda.

Suriye hükümetinin ilerleyişi, ABD destekli teröristleri ciddi manada bozguna uğrattı.

Suriye ve Rusya savaş uçakları bir aylığına bombardımana ara verdi. Ardından iki hafta boyunca devam eden yoğun hava saldırıları ve eş zamanlı olarak kara saldırıları başlatıldı.

Suriye hükümetine yakın medya kuruluşları, ordunun Sakhour bölgesini ele geçirdiğini ve bölgeyi mayınlardan temizlediğini bildirdi. Kentin hükümetin kontrolündeki bu bölümü, teröristlerin elinde olan bölgeyi etkin bir şekilde ikiye bölecek.

Binlerce sivil, İslamcı milislerin denetimindeki alanlardan hükümet denetimindeki batı Halep’e ve YPG’nin elindeki Şeyh Maksut ilçesine kaçtı.

Doğu Halep’e yönelik saldırıya, Suriye’deki ABD müdahalesini daha da karmaşıklaştıracak şekilde YPG de katıldı.

Washington, Esad hükümetiyle savaşan İslamcı milisleri desteklerken, aynı zamanda Suriye’de IŞİD’e karşı sürdürülen ABD askeri harekâtında YPG’yi başlıca vekil gücü olarak kullanmaya çalışıyor.

Türkiye de, Suriye’ye asker göndermiş durumda. Bu durum başlangıçta IŞİD ile savaşmak içindi. Ancak daha sonra Suriyeli Kürtlerin, Türkiye sınırı yakınındaki denetimi sağlamlaştırmasını önlemeye yöneldi. Sonuç itibariyle, Washington, birden çok cephede birbirine karşı savaşan güçleri destekliyor.

Öte yandan; ABD destekli milislerin bölgeyi terk etmeye çalışan sivilleri vurduğuna ilişkin bilgiler öne sürülüyor.

Halep, savaşın başladığı 2011 yılından önce Suriye’nin ikinci büyük kenti ve ticari başkenti idi.

Halep şu anda, ABD destekli teröristlerden gelen ve sivil halkı hedef alan havan toplu saldırılarına maruz kalmış durumda.

Pazartesi günü, Rusya medyası ve Washington Post, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Halep’te ateşkese arabuluculuk yapmayı hedefleyen yeni bir kampanya başlattığını bildirdi.

İnsani söylemlerle ifade ediliyor olsa da, bu çabaların temel amacı, ABD destekli milislerin tamamen çökmesini ve Esad hükümetinin Suriye’nin tüm büyük nüfuslu merkezleri üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmasını engellemektir.

Medya ve Obama yönetimi yetkilileri, Suriye hükümetini ve müttefiki Rusya’yı, Doğu Halep kuşatması nedeniyle sert biçimde kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, pazartesi günü, Kerry’nin, Halep düşmeden ve mevcut ABD politikasıyla anlaşmazlıklar ifade eden Donald Trump göreve başlamadan önce ABD destekli rejim değişikliği operasyonunu kurtarmak için “hummalı son bir çaba” içinde olduğunu inkar etti.

Kirby, Moskova ile yeni bir anlaşmaya varma girişimlerinde süregiden çekişmeli konunun, Washington’ın sözde “ılımlı asileri” El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi savaşçılarından ayırma sözünü tutmaktaki başarısızlığı olduğunu kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Bu, zor bir konu. Biz, muhalefet gruplarının El Nusra ile iç içe geçmesi hakkında aylardır görüşüyoruz” dedi.

Zorluk, Washington ve müttefikleri tarafından örgütlenmiş rejim değişikliği operasyonundaki tek kayda değer silahlı muhalefet gücünün (her ikisi de terörle mücadelenin on beş yılı boyunca ABD ve dünya halklarının güvenliğine yönelik en büyük tehdit olarak gösterilmiş olan) El Kaide’nin yan ürünü El Nusra’dan ve IŞİD’den oluşmasıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.