Çin İpek Yolu Konferansı Çalışmasına Başladı

  • 14 Mayıs 2017
  • 1.434 kez görüntülendi.
Çin İpek Yolu Konferansı Çalışmasına Başladı

İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Ali Tayyib Niya’nın da katıldığı “Tek Kuşak- Tek Yol” olarak da bilinen “İpek Yolu” uluslararası işbirliği konferansı bugün Çin cumhurbaşkanını konuşmasıyla çalışmasına başladı.

İRNA’nın verdiği habere göre Çin cumhurbaşkanı Şi Cinping bugün “Tek Kuşak Tek Yol” adıyla isimlendirdikleri İpek yolu konferansının açılışında yaptığı konuşmada İpek yolunun insanlığın geçmiş çok değerli mirası olduğunu, bu mirasın barış, özgürlük, işbirliği, karşılıklı eğitim ve ortak çıkarları içerdiğini bildirdi.

Dünyanın ekonomi kalkınmasının dinamik ve yaygın insani gücün varlığını gerektirdiğini ve bu sayede insani toplumlar içerisindeki eşitsizliklerin giderilebileceğini belirten Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, “Tek Kuşak Tek Yol” adı altında yeni modern ipek yolunun ihyası teklifinin gündeme gelmesi ardından geçen son 4 yılda 100’ü aşkın ülkenin bu projeye destek verdiklerini veya onun faaliyetlerine katkıda bulunduklarını bildirdi.

Bu uluslararası etkinliğe 130 ülkeden ve 70 uluslararası kuruluştan 850 yabancı delege olmak üzere toplam 1500 yetkili katılmakta. toplantıya 28 de liderin katıldığı açıklandı.

Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedefleyen projeye yönelik bu ilk zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” ismini verdiği karayolları, trenyolları, limanlar ve enerji nakil hatlarını içeren milyarlarca dolarlık altyapı yatırım girişimini dev bir forumla dünyaya tanıtacak. Asyalı liderlerin çoğunluğu dahil olmak üzere 130 ülke temsilcisi İpek Yolu zirvesi için Pekin’de toplanmıştır.

‘Kuşak ve Yol’ projesini etap etap hayata geçirmek isteyen Çin, Rusya üzerinden, ‘Kuzey Koridoru’na, İran üzerinden de, ‘Güney Hattı’na işlerlik kazandırmayı amaçlarken, Türkiye ve Avrupa’yı da Orta Asya Cumhuriyetleri, Afganistan, Pakistan ve Çin’e bağlayacak, ‘Orta Koridor’ için projeler yürütüyor. Proje, Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı; yollar, limanlar, demiryolları, havaalanları, elektrik şebeke ve hatta fiber optik ağlarla vasıtasıyla lojistik ve ulaşım açısından birleştirmeyi amaçlıyor. Oxford Economics verilerine göre proje, küresel GSYH’nin üçte birini oluşturan 65 ülkeyi ve dünya nüfusunun 4.5 milyarını kapsıyor. Proje kapsamında şimdiye kadar 304 milyar dolarlık harcama yapıldığı belirtiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.