Filistinli mülteciler: UNRWA sağlık hizmetleri konusunda yetersiz kalıyor

  • 11 Nisan 2020
  • 419 kez görüntülendi.
Filistinli mülteciler: UNRWA sağlık hizmetleri konusunda yetersiz kalıyor

Lübnan’daki Ayn el-Hulve kampında zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Filistinli mülteciler, UNRWA’nın Lübnan’daki Filistin kamplarının yaşadığı olağanüstü duruma karşı önlem almakta yetersiz kaldığını söyleyerek yetkileri kınadı.

Lübnan’da uzun yıllardan beri birçok temel insani haktan yoksun olarak yaşayan Filistinli mülteciler, Çalışma Bakanlığının ülkedeki Filistin uyruklu işçi ve işletmelere getirdiği çalışma yasağı nedeniyle çok ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldılar.

Ayn el-Hulve mülteci kampında yer alan Nur Mescidinde bir toplantı düzenleyen İslami grupların temsilcileri, “Filistinli mültecilere getirilen çalışma yasağı sonrası yevmiye ile çalışan veya işinden çıkartılan çoğu Filistinli şuanda fakirlik, aşırı yoksulluk ve açlık tehdidiyle yüz yüze kaldı” açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ya da kısa adıyla UNRWA’nın sağlık alanında yetersiz kaldığına dikkatleri çeken grup temsilcileri, kuruluşun yetkililerini kınayarak , “UNRWA, bu gibi zor koşullarda görevini yerine getirmeyecekse, Filistinli mültecilere yardım etme sorumluluğunu ne zaman yerine getirecek? UNRWA, Filistinlilere yardım etmekle yükümlü değil midir, bunun için kurulmadı mı?” ifadelerini kullandı.

Filistinli İslami grup temsilcileri, tüm iletişim araçlarını kullandıklarını ve her kademeden UNRWA yetkilileriyle toplantılar düzenlediklerini ancak şuana kadar olumlu bir cevap alamadıklarını belirtti.

Lübnan’daki Filistinlilere çalışma yasağı

Lübnan hükümeti, yüksek işsizlik oranını azaltmak için 6 Haziran’da ‘yasa dışı iş gücü’ ile mücadele planını uygulamaya koymuştu.

Plan kapsamında, yabancılara ait ya da yabancılar tarafından kiralanan ancak çalışma izni bulunmayan işletmelerin kapatılması, yabancılara ait ticari işletmelerdeki çalışanların yüzde 75’inin Lübnanlı olması gibi uygulamalar getirilmişti.

Ancak Filistinliler söz konusu plan kapsamında diğer yabancılar gibi kendilerinden de ‘çalışma izni’ istenmesini ‘mülteci’ statülerini etkilediği gerekçesiyle protesto etmişti.

Lübnan’daki Filistinli mülteciler temel haklarından yoksun

Lübnan, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan ettiği 71 yılı aşkın süredir Filistinli mültecilerin birçok temel insani ve ekonomik haktan yoksun olarak yaşadığı ülkelerin başında geliyor.

Ülkede, 2001 yılında çıkarılan yasalar gereği bu hak ihlalleri daha da artarak resmileşti. Filistinlilerin, 2001 yılından itibaren mülk edinme ve sahip oldukları mülkü çocuklarına miras bırakma hakkı olmadığı gibi doktorluk, avukatlık, eczacılık başta olmak üzere yaklaşık 20 mesleği yapmalarına da izin verilmiyor.

Filistin mülteci kamplarındaki altyapıya herhangi bir katkı sunmayan ve mülteciler için bütçesinden hiçbir pay ayırmayan Lübnan yönetimi, ayrıca Filistinlilerin kamuya ait sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerinden de yararlanmasına yanaşmıyor.

Resmi bir devletin vatandaşı olmadıkları için Lübnan’da çalışan diğer yabancılarla aynı hakları talep edemeyen Filistinli mülteciler, inşaat gibi ücreti düşük ancak meşakkatli işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Başta Filistinliler olmak üzere birçok uluslararası kurum ve sivil toplum örgütü, sık sık Lübnan hükümetine seslenerek “onlarca yıldır sürgün hayatı yaşayan Filistinli mültecilere haklarının verilmesi” çağrısında bulunuyor.

UNRWA Gazze’de gıda yardımını geçici süreyle durdurdu

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde ilk kez yeni tip koronavirüs görülmesinin ardından UNRWA, gıda yardımlarını geçici süreyle durdurma kararı almıştı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Gazze Sözcüsü Adnan Ebu Hasene, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rastlanması üzerine tedbir amacıyla gıda yardımlarına ara verdiklerini belirtmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.