İran dışişleri bakanlığı Yemen savaşının bitmesini istedi

  • 26 Mart 2019
  • 1.332 kez görüntülendi.
İran dışişleri bakanlığı Yemen savaşının bitmesini istedi

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Yemen’de Arabistan’ın öncülüğündeki koalisyon güçlerinin açtığı savaşın başlamasının yıldönümünde yayınladığı bildiri ile Yemen’e yapılan açık saldırıyı kınayarak o ülkedeki savaşın bir an evvel son bulmasını istedi.

Yemen saldırısından 4 sene geçtiği ve bu savaşta uluslararası kurumların yetkililerinin itiraflarına göre 24 milyon Yemen vatandaşının yardıma ihtiyaç duyduğu ve 15 milyondan fazlasının da kötü beslendiği bildirilen açıklamada, savaştan ve buna karşı uluslararası camianın suskunluğu ve kayıtsızlığından dolayı milyonlarca çocuğun Yemen’de kıtlık ve açlıkla karşı karşıya olduğu bildirildi.

İran Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, ‘’İran, Yemen krizine siyasi çözüm yönündeki ilkesel tutumu ve önerdiği 4 maddelik çözüm planı çerçevesinde Yemen’de sağlanacak ateşkese, zalimce ve gayrı insani ablukanın kalkmasına, Yemenli gruplar arasında siyasi anlaşmaya destek verdiğini ve uluslararası camiayı Yemen halkı özellikle çocuklar ve kadınların acı ve sıkıntılarını azaltma yönündeki çabalara destek vermeye çağırmaktadır. ‘’ ibaresi yer aldı.

İran dışişleri bakanlığı geçen yıl aralık ayında Stokholm’da Yemenli gruplar arasında varılan ateşkes anlaşmasına da desteğini bildirirken, Yemen’de etkili rolü olacak ülkelerden ateşkesin tam olarak yürürlüğü için çaba göstermelerini istedi.

Yemen sağlık bakanlığı da, 4 yılı dolduran savaşta bu zamana kadar en az 12 bin Yemenlinin öldüğünü ve 26 bin Yemenlinin yaralandığını  bildirerek, bunlardan 6361’nin kadın ve çocuklar olduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.