İran ve Türkiye dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

  • 11 Ağustos 2022
  • 202 kez görüntülendi.
İran ve Türkiye dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yaptırımların kaldırılmasına yönelik Viyana’da yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili olarak, ”Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin müzakerelerle ilgili mesajımızı Avrupalılar üzerinden ABD’ye ilettik. ABD’nin gerçekçi ve pragmatik bakışla ve İran’ın haklı ve yasal taleplerini kabul ederek son metin üzerinden anlaşmaya varmak için gerekli zemini oluşturmasını umuyoruz” dedi.

Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüşen Emir Abdullahiyan, ırkçı rejim İsrail’in Gazze’ye vahşi saldırısını, Direniş komutanlarının terör yoluyla şehit edilmeleri ve başta suçsuz çocuklar olmak üzere savunmasız Filistin halkının katledilmesini şiddetle kınadı. İran Dışişleri Bakanı ayrıca Türkiye devletinin İran’da son günlerde yaşanan sel hadiselerinden dolayı hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladığı ve insani yardım gönderdiği için Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyareti kapsamında İran ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaların takip edilmesine yönelik talimatlarına dikkati çeken Emir Abdullahiyan, iki ülke bakanlıkları ve kurumları arasındaki koordinasyon ve iletişimin güçlü olmasını, iki ülke halklarının çıkarlarına olduğunu söyledi.

Konya’da İslami Dayanışma Oyunları’nın başlamasından dolayı Türkiyeli meslektaşını tebrik eden Emir Abdullahiyan, Türkiye’nin bu yarışmaları başarılı şekilde düzenlemesi dileğinde bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, bu telefon görüşmesinde yaptığı açıklamada, ırkçı İsrail tarafından başta çocuklar olmak üzere suçsuz insanların katledilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Tahran ziyaretini olumlu değerlendiren Çavuşoğlu, İran-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı çerçevesinde imzalanan anlaşmaların uygulanması yollarını İranlı meslektaşıyla ele aldı.

İranlı sporculara ev sahipliği yaptıklarından dolayı memnuniyetini dile getiren Çavuşoğlu, İslami Dayanışma Oyunları’nın Müslüman toplumlar arasındaki bağı kuvvetlendirmede yapıcı rol oynayacağını dile getirdi.

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin Viyana’da yürütülen müzakerelerden bahseden Çavuşoğlu, bu müzakerelerin İran halkının haklarını sağlamakla birlikte tüm tarafların ortak çıkarlarını karşılamasını umduklarını sözlerine ekledi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.