Rey el-Yevm: Arabistan Yemen Savaşından Çekilmeyi Düşünüyor

  • 04 Ekim 2017
  • 1.118 kez görüntülendi.
Rey el-Yevm: Arabistan Yemen Savaşından Çekilmeyi Düşünüyor

Rey el-Yevm gazetesi “Arabistan’ın Yemen savaşından çıkacağına yönelik gafilce açıklamasını değerlendirme” başlığıyla yayımladığı makalede ülkelerin Yemen karşıtı koalisyondan birer birer ayrılmasıyla Arabistan’ın Yemen’i aşamalı olarak terk edeceğini ilan edeceği tahmininde bulundu.

Makalede şu ifadeler yer aldı: Yemen kriziyle ilgili Suudi yetkililerin açıklamaları ve hükumete yakın Suudi gazetecilerin yazdıkları haberleri takip edenler Arabistan’ın şu kabulünü göreceklerdir; Yemen’deki savaşta “kararlılık fırtınası” operasyonunun üzerinden iki buçuk yıl geçmesiyle şuan birçok hedefe ulaşılamadı ve bu nedenle Arabistan yeni bir seçenek arayışındadır.

Bu seçeneklerden en iyisi barışçıl çözüm yollarıdır ve eğer böyle bir çözüm yoluna ulaşılamazsa Arabistan ve BAE yavaş yavaş Yemen krizinden geri çekilerek, birbirleriyle savaşıp bir tarafın galip gelmesi veya yorularak anlaşmak zorunda kalmaları nedeniyle bölgeyi Yemenlilere teslim edecekler, elbette Yemen’i parçalayarak her bir bölümünün bir milis gücünün kontrolüne geçmesini öngören üçüncü bir seçenek de mevcuttur.

Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de birkaç önce yaptığı açıklamada şu itirafta bulundu: Artık Yemen’deki krizin çözümünün tek yolu askeri müdahale değil ve biz Suriye ve Yemen’deki krizin çözümü için siyasi yolu destekliyoruz.

Rey el-Yevm’in haberine göre, Arabistan’ın Yemen konusundaki tutumunun yakın zamanda değişmesini destekleyen iki temel olay bulunuyor:

İlk olarak, Yemen eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih Yemen el-Yevm televizyonuna verdiği röportajda; Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonun Batıdan çekileceğini belirterek, diğer ülkelerin de bu koalisyondan çıkacağı öngörüsünde bulundu ve koalisyon üyesi ülkelerden İran ile Yemen toprakları dışında hesaplaşmalarını istedi.

İkinci olarak da, Asharq al-Awsat Gazetesinde (The Middle East) Suudi veliaht Muhammed Bin Selman’a ve Arabistan kralına yakınlığı ile bilinen Abdurrahman el-Raşid tarafından “Saade’ye dikkat” başlığıyla yazdığı yazıda çatışmaların Husilerin merkezi olan Saade’ye çekilmesini ve İran’ın Arabistan’ın güney sınırlarında varlığının engellenmesini istedi.

Makalede ayrıca şu ifadelere yer verildi: Tecrübeler bize gösterdi ki, Suudiler diğer Arap ülkeleri gibi büyük stratejik planlarını uygulamak için altyapı hazırlıyorlar öyle ki kendi yazarlarına ve haber kaynaklarına makaleler yayınlayarak ya da açıklamalar yaparak bunun üzerini kapamalarını istiyorlar. Bize göre bu altyapı hazırlık çalışmaları başladı ve önümüzdeki haftalarda Yemen konusunda bu ülkedeki krizden aşamalı olarak geri çekilmeye yönelik askeri ve siyasi alanda önemli kararlara şahit olabiliriz çünkü askeri çözüm yolu çıkmaza girdi. BM özel temsilcisi İsmail Velit el-Şeyh görevini yerine getiremedi, Arabistan’ın Yemen’e müdahalesinin ağır giderleri hem de Arabistan’ın mali krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde Arabistan’ı çıkmaza soktu, uluslararası eleştiriler ve Yemen halkının vahim durumu Suudi liderleri zor durumda bırakmaktadır.

Gazetenin makalesinin sonunda şu ifadeler yer aldı: Biz, Yemen karşıtı koalisyonun iki buçuk yıldır devam eden uygulamalarını en kısa sürede değiştireceğini ve siyasi çözüm yoluna başvuracaklarına inanıyoruz ve Arabistan’ın yakın zamanda bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.