Rusya, Mısır’da nükleer santral kuracak…

  • 11 Şubat 2015
  • 745 kez görüntülendi.
Rusya, Mısır’da nükleer santral kuracak…

Mısır ile Rusya arasında, Mısır’da nükleer santral kurulmasını içeren mutabakat zaptı imzalandı. ABD ise barışçıl amaçlarla kullanılacak nükleer santrallere karşı olmadıklarını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Kahire ziyareti kapsamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yle düzenlediği basın toplantısı öncesi, elektrik üretimi için Mısır’da nükleersantral inşa edilmesi konusunda anlaşma yapıldı.

Mısır’ın kuzeydoğu Akdeniz kıyısındaki Ed-Dab’a bölgesinde nükleer santral inşasını öngören zapta, Mısır Elektrik Bakanı Muhammed Şakir ile Rusya Federasyonu Atom Enerjisi Kurumu Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko, imza attı.

Putin, protokole ilişkin, anlaşmadan somut sonuçların çıkması durumunda Rusya’nın, nükleerenerji santrali kurulmasının yanı sıra bu alanda sektör oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

Putin’in ziyareti öncesinde Rus basınına demeç veren Sisi, nükleer enerji santrali konusunda “50 ve 60’lı yıllarda olduğu gibi Rus dostlarının destek olacağını umduğunu” söylemişti.

Mısır’ın 1986’da başlatmayı planladığı Dab’a Nükleer Enerji Santrali Projesi, o dönemde meydana gelen Çernobil faciası ve finansman eksikliği nedeniyle gündemden düşmüştü. Mısır’da son dönemde yaşanan enerji sıkıntısı, nükleer enerji alanında söz konusu projeyi yeniden gündeme getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.