Suudi Arabistan, Hariri’yi şartlı serbest bıraktı

  • 18 Kasım 2017
  • 1.066 kez görüntülendi.
Suudi Arabistan, Hariri’yi şartlı serbest bıraktı

Lübnan basını, 4 kasımda Riyad’da Suudi Arabistan’ın baskısı altında görevinden istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi şartlı serbest bırakarak, evlatlarını yanına alamadan sadece eşi ile birlikte Paris’e gitmesine izin verdiğini duyurdu.

Lübnan el-Ahbar gazetesinin bildirdiğine göre; Lübnan’ın istifa eden Başbakanı Saad Hariri bugün sabah saatlerinde Riyad’da ayrılarak, Paris’e gitti. Ancak Hariri’nin küçük kızı ve oğlu Lulu ve Abdul-Aziz’i okul bahanesiyle Riyad’da kaldı.

Saad Hariri pazar günü bir televizyon programında yaptığı konuşmada, tehdit edildiği konular hakkında “Benim ailem var” ifadesini kullanmıştı.

Fransız arabulucu, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a Hariri’nin iki evladının Suudi Arabistan’a kalacağını iletmesinin ardından, Hariri’nin şartlı serbest bırakıldığı tahminin gündeme getirilmesine sebebiyet verdi.

Bunun için Mişel Avn, Başbakan Hariri’nin serbest bırakılmasının güvence altına alınması için Saad Hariri’nin ailesinin Paris ziyaretinde kendine eşlik etmesi ve Lübnan’a geri dönmesi gerektiğini duyurdu.

Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’dan istifasını duyurduğu 4 kasımdan beri Beyrut ile Riyad ilişkileri gerilmiştir.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn başta olmak üzere üzere Lübnanlı yetkililer, Hariri’nin Riyad tarafından alıkonulduğuna inanıyorlar.

Lübnanlılar ve uzmanlar, Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’ın baskısı altında Lübnan içinde ve dışında Hizbullah’a darbe vurmak amacıyla istifa ettiğini bildiriyorlar.

Hariri, 4 Kasım’daki istifa açıklamasını yaptığı Riyad’dan Paris’e uçmak için ayrılmadan önce Twitter’dan paylaştığı bir mesajda, “Suudi Arabistan’da irademin dışında tutulduğum ve bu ülkeyi terk edemediğim bir yalan” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından kendi isteği dışında tutulduğunu söylemesi üzerine Suudi Arabistan Berlin Temsilcisini geri çağırdı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Lübnanlı mevkidaşı ile yaptığı bir basın konferansında Hariri’nin Suudi Arabistan’da kendi isteği dışında tutulduğunu söyledi.

Hariri’nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştükten sora Lübnan’ın başkenti Beyrut’a dönmeden önce bazı Arap ülkelerinin başkentlerini ziyaret edeceği ifade ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.