Tahran ile Bağdat, İran’ın Necef Boşkonsolosluğu’na saldırıyı kınadı

  • 28 Kasım 2019
  • 930 kez görüntülendi.
Tahran ile Bağdat, İran’ın Necef Boşkonsolosluğu’na saldırıyı kınadı

Dün bir grup isyancı İran’ın Necef-i Eşref’teki Başkonsolosluğu’na saldırarak, konsolosluk binasını ateşe verdiler. İran ve Irak, bu saldırıyı kınadılar.

Irak’ta ekonomik şartları protesto bahanesiyle karışıklık çıkaran isyancı bir grubun, İran’ın Necef-i Eşref’teki Başkonsolosluk binasına saldırarak, binayı ateşe verdiler.

Binayı koruyan terörle mücadele güvenlik güçleri ile isyancı grup arasında şiddetli çatışmasının yaşandığı ve en az 47 güvenlik görevlisinin yaralandığı bildirildi.

İran Başkonsolosluğu’nun ateşe verilmesinin ardından kente giriş ve çıkışlar kapatıldı.

Orduya bağlı birliklerin araçların kente giriş ve çıkışına izin vermediği ve bu durumun kentte sükunet sağlanıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

İran’ın diplomatik heyeti saldırganlar harekete geçmeden önce binayı terk ettikleri belirtildi.

İran’dan Saldırıya Kınama

İran İslam Cumhuriyeti Dışişlei Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, İran’ın Necef Başkonsolosluğuna yapılan saldırıyı mahkum ederek, Irak hükümetinin sorumlu, kesin ve etkili bir şekilde saldırganlara karşılık vermesini istedi.

Musevi bu olayı mahkum ederek, Irak hükümetinin diplomatik mekanlar ve diplomatların korunması için sorumluluklarını hatırlatarak bu yönde İran’ın şiddetli itirazının Irak’ın Tahran Büyükelçisine iletildiğini söyledi.

Irak, İran Başkonsolosluğu’na Saldırıyı Kınadı

Irak hükümeti yaptığı açıklamada, Başkonsolosluk binasına yapılan saldırıyı kınayarak bu kabil olayların tasvip edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanlığı İran’ın Necef kentinde konsolosluğuna yapılan saldırıyı kınadığı açıklamada, saldırının İran ve Irak arasındaki tarihi ilişkileri tahrip etmeyi amaçladığını belirtti.

Bağdat’ın güneyinde bulunan Necef kenti, İmam Ali as. türbesi bulunmasından dolayı Şiişerin kutsal kentlerindendir ve bu kentte Şiilerin dini merci Ayetullah Ali Sistani de yaşamaktadır.

Fars körfezinin Güney kıyılarında yer alan bazı malum Arap rejimlerce önemli mali destek aldıkları anlaşılan Irak’ta provokatörler son haftalarda İran’ın Basra ve Kerbela konsolosluklarına da saldırmıştı.

Irak’ta son haftalarda kamu hizmetlerinin yetersizliği, işsizlik ve bürokraside fesat gerekçesi ile protesto eylemleri başladı, ancak provokatörler itirazları saptırarak şiddet olaylarında dönüştürdü ve onlarca kişinin ölümüne veya yaralanmalarına sebebiyet verdi.

Iraklı siyasi grupların büyük bir bölümü huzursuzlukların perde arkasında ABD ve korsan İsrail ve bölgenin gerici Arap rejimleri yer aldığını belirtiyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.