Yemen, İnsani Felaketin Eşiğinde

  • 28 Kasım 2017
  • 1.034 kez görüntülendi.
Yemen, İnsani Felaketin Eşiğinde

Suudi Arabistan’ın Yemen’e yönelik abluka ve saldırılarını tırmandırmasının ardından, bu ülkede insani durum çok kötü olmuştur. UNİCEF pazar günü yaptığı açıklamada; Yemen’de 11 milyonu aşkın çocuğun oldukça kötü şartlar altında yaşadığını ve insani yardımlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

BM de; Suudi koalisyonunun felç edici abluka ve ambargosunun sürmesi halinde, Yemen’de dünyanın en büyük kıtlığından birinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Yemen Demokratik Partisi Genel Sekreteri Seyf el-Vaşli bu bağlamda Tesnim’e yaptığı açıklamada; Yemen’e abluka ve saldırılarını tırmandıran Al-i Suud rejiminin cinayetlerini değerlendirdi.

Vaşli bu röportajda; Yemen’de insani durumu korkunç olarak niteledi, Yemen’in bir insani felaket eşiğine geldiğini, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Yemen halkını açlık ve kıtlığa maruz bıraktığını, bu barbarlığın yıllardır eşine benzerine rastlanmadığını belirtti. Suudi Arabistan’ın girişimlerine karşı sessizlik ve duyarsızlığı, uluslararası camia için bir skandal olarak niteledi.

Suudilerin İran Suçlaması Şaşırtıcı Değil

Suudi Arabistan’ın İran’ın Yemen’e füze gönderdiğine dair iddiası hakkında ise Yemenli yetkili; Suudi Arabistan’ın İran’a yönelik yaptığı suçlamaların yeni bir şey olmadığını ve geçen 40 senede Lübnan veya Suriye başta olmak üzere Arap ülkelerinde yaşanan her türlü olay karşısında Suudi Arabistan’ın İran’ı suçladığını, bunun hiç şaşırtıcı olmadığını ve uluslararası camianın bu suçlamalara aldırış etmediğini ifade etti, Suudilerin 2004 yılından beri, İran’ın Yemenlilere askeri yardım iddiasını kanıtlayamadığını da sözlerine ekledi.

İsrail Düşmanları Arabistan’ın Hedef Tahtasında

Yemen Demokratik Partisi Genel Sekreteri ayrıca; “Biz şunu çok iyi biliyoruz ki, bunlar sadece siyasi amaçlı suçlamalardan ibarettir, esasında Suudi Arabistan, güçlü bir ülke olan İran’dan korkuyor, Suudi Arabistan, Ortadoğu’da ülkelerin sebat, güvenlik ve egemenliğe sahip olmasını çekemiyor. Bu ülke, Irak, Suriye ve Libya’yı yok etmeye çalıştı, şimdi ise Yemen’i tahrip etmeye çalışıyor. Esasında, Ortadoğu’da İsrail düşmanlığı yapan ülkeler, Suudi Arabistan tarafından suçlanıyor ancak İran ve diğer ülkelere karşı suçlamaları sonuç vermedi.” ifadelerini kullandı.

Riyad’a Fırlatılan Füze Yemenlileri Savunmak İçindir

Vaşli sözlerinin başka kısmında; Yemen ordu tarafından Suudi Arabistan’a fırlatılan füzeler ve sınır bölgelerinde Suudi güçlere karşı verilen mücadelenin Yemenlilerin kendilerini savunmak için olduğunu, savaşı başlatan tarafın Suudi Arabistan olduğunu, Riyad Melik Halid Havalimanı’na füze atılmasının da Yemenlilerin kesin hakkı olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.