Zarif: İran tehditlerden korkmuyor

  • 20 Şubat 2017
  • 1.090 kez görüntülendi.
Zarif: İran tehditlerden korkmuyor

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Uluslararası camianın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) ile ilgili İran’a borçlu olduğunu, İran’ın tehditlerden etkilenmediği ve onlara yanıt vermediğini fakat saygıya karşı yanıt verdiğini söyledi.

Münih Güvenlik Konferansında yaptığı konuşma sonrası sorulara yanıt veren Zarif, İran’ın Kitle İmha Silahlarını Önleme hususunda tüm koordinasyonlara taraf olduğunu fakat henüz bu alandaki meziyetlerden faydalanmadığını söyledi.

NPT üyesi olmayan ülkelerin kendilerinin uluslararası camia için en büyük tehdit olmalarına karşı küstahça İran’ın nükleer tehdidinden konuştuklarını ifade eden Zarif, İran nükleer programının barışçıl olmasından emin olmak için tüm araçların mevcut olduğunu söyledi.

İran’ın saklayacak bir şeyi olmadığını vurgulayan Zarif, ‘’Biz sadece NPT çerçevesinde nükleer silah üretmeyeceğiz belki KOEP çerçevesinde hiçbir zaman nükleer silah üretmemeyi taahhüt etmişiz ve bir adım ileriye gitmek ve daha fazla güven sağlamak için mevcut durumun meziyetlerinden yararlanmalıyız’’ dedi.

Zarif, ‘’Biz hiçbir şekilde nükleer silah yapmak istemiyoruz. Benim sözün basittir, bize göre nükleer silah bizim ve hiç kimsenin güvenliğini arttırmaz. Zaman nükleer silahların yok edilmesi zamanıdır. Zaman başkalarının nükleer kulübe girme zamanı değildir zira bu kulüp güvenli değildir’’ dedi.

İslam dininin bir barış dini olduğunu ve İran İslam cumhuriyetinin her zaman bölge krizlerinin çözümü için başka ülkelerle diyalogdan yana olduğunu bildiren Zarif, İran İslam cumhuriyetinin bölge krizlerine son vermek için komşu ülkelerle yakın işbirliği içinde olmak istediğini söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı dün çalışmasına son verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.