Zarif: KOEP’ten çıkma durumunda Amerika’nın göreceği tepki sert olacak

  • 18 Nisan 2018
  • 955 kez görüntülendi.
Zarif: KOEP’ten çıkma durumunda Amerika’nın göreceği tepki sert olacak

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilme kararı alması durumunda İran ve uluslararası camiadan tepki göreceğini söyledi.

ECO toplantısına katıldıktan sonra İran’a dönüşte gazetecilere açıklamada bulunan Zarif, Trump’ın KOEP ile ilgili kararını açıklama tarihinin yaklaştığını belirterek,’’Defalarca ilan ettiğimiz şey İran’ın kendi milli mendaatlerini koruyacağı yönündedir ve İran’ın KOEP çerçevesindeki menfaatleri korunmalı’’ dedi.

Zarif, Avrupa’nın KOEP ile ilgili rolüne dair soruya karşılık, ‘’KOEP belli bir konuda yani nükleer konuda bir anlaşmadır ve bir ortak karar ile bunu gerçekleştirebildik. Buna karşın İran her zaman batılı ülkelerin bölgedeki tutumunu ve silah satışlarını eleştirmektedir’’ dedi.

Zarif, ‘’Bu hususlarda İran’ın söyleyecek çok sözü olmasına rağmen karar vermesi gereken husus nükleer konuydu. Avrupa ve 5+1 ülkeleri arasında hakim görüş KOEP’in yeniden müzakere edilemez olması yönündedir. Diğer konular KOEP ile ilgili değildir ve Amerikalılar bu konuda yalnız kalmışlar’’ dedi.

Avrupa Konseyi Bakanları toplantısına değinen Zarif, bu toplantıdan çıkan sonucun Avrupa’nın Amerika’nın politikalarına bakışının olumlu olmadığı yönünde olduğunu söyledi.

Zarif, ‘’Bölgede Avrupalıların davranışları ile ciddi ihtilaflarımız vardır ve bunları dile getiriyoruz. Bize göre batının bölgedeki politikaları istikrarsızlık, şiddet ve terörizmi körüklemektedir ve buradaki terörizm herkesten ziyade önce bölge ülkelerini ve daha sonra Avrupalıları etkilemiştir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.