Zarif: Varşova oturumu daha başlamadan yenilgiye uğramıştır

  • 14 Şubat 2019
  • 1.571 kez görüntülendi.
Zarif: Varşova oturumu daha başlamadan yenilgiye uğramıştır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika’nın İran aleyhine Varşova oturumundaki başarısız çabalarına değinerek, bu oturumun başlamadan yenilgiye mahkum olduğunu söyledi.

Zarif, Tahran’da yabancı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Varşova oturumunun Amerika tarafından İran ile ilgili anlaşılamaz düşünsel yanılgısının bir ürünü olduğunu belirterek, Amerika’nın da oturumda bir ortak senet peşinde olmamasının kendilerinin de oturuma bir değer vermemelerinin göstergesi olduğunu söyledi.

Varşova  oturumunun asıl amacının İran’a baskı yapmak olduğunu belirten Zarif, bu oturuma katılan ülkelerin bazılarının kendilerine katılmaktan başka seçeneklerinin olmadıklarını bildirdiğini belirterek, katılımcıların ortak bir bildirinin yayınlanmasında anlaşamayacaklarını söyledi.

Katılımcı ülkelerin birçoğunun Amerika baskısı sonucu oturuma katıldığını ifade eden Zarif, Amerika’nın mali, siyasi nüfuz ve askeri gücünden ülkeleri oturuma katılmak için yararlandığını söyledi.

Bu arada İran’ın Polonya  büyükelçiliği bildiri yayınlayarak, Amerika’nın bu oturumdan hedefinin, güvenlik ve barışın korunmasını içeren uluslararası anlaşmaların önlenmesi ve zayıflatılması olduğunu bildirdi.

Bildiride, Polonya’nın bu oturumun İran’la ilgili olmadığına dair iddianın kabul edilemez olduğuna  zira ABD’li yetkililerin açık bir şekilde bu oturumun  İran’ın hedef alınması olduğunu açıkladıklarına yer verildi.

İran’ın bildirisinde Amerika’nın Irak’ın devrik diktatörü Saddam’ın İran’a saldırısında Irak’a destek vermesi,  Irak ve Afganistan’a saldırısı ve bunun akabinde terörist ve radikal grupları oluşturması ve onlara destek vermesi gibi girişimlerin Amerika’nın bölgenin istikrarsızlığı yönündeki müdahalelerinin yalnızca bir bölümü olduğuna yer verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.